Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: När de gröna vill skärpa knivlagen har det gått långt.

Rasmus Ling (MP).Bild: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Miljöpartiet vill se över knivlagen med sikte på skärpta straff. Beskedet i måndags förvånade säkert en del.
Ett vapenslag som många förknippar mer med friluftsliv än med brott, ett parti som många förknippar mer med "släpp fångarna loss" än med "hårdare tag". Det var inte veckans mest väntade nyhet – men de grönas utspel är välkommet så som trenden ser ut.
Medan fokus främst riktades mot skjutningar och sprängningar ökade det dödliga knivvåldet dramatiskt i fjol. Även statistiken över antalet personer som vårdats på sjukhus för knivskador ser bekymmersam ut.
De senaste dagarnas händelser ger inte hopp om någon vändning. Minst fem personer fick stick- eller skärskador på måndagskvällen i samband med ett större bråk på Västra Sandgatan i Helsingborg. Och på tisdagskvällen inträffade två knivskärningar i Uddevalla med bara några minuters mellanrum. Minst tre personer attackerades, varav en senare avled till följd av sina skador.
Lägg därtill det uppmärksammade fallet i förra veckan då en man beväpnad med kniv och yxa gick till attack mot en elev på en skola i Varberg.
Visst ser lagstiftningen allvarligt på våld med knivar, men den tar förvånansvärt lätt på bärandet av dem i sig. Den som utan godtagbara skäl bär kniv på allmän plats kan visserligen dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader, inte desto mindre är det väldigt ovanligt att någon döms till fängelsestraff för att ha burit kniv. En erfaren polis som SVT talat med säger sig inte känna till ett enda fall. Och en man som vid 46 tillfällen har gripits med kniv på sig berättar att det för hans del aldrig lett till mer än böter.
Med andra ord finns givna skäl till att miljöpartisterna tänker som de gör.
"Det är skjutningar som blir uppmärksammade, men vi ser att det är fler fall i kriminella uppgörelser där det är kniv inblandad", förklarar MP:s rättspolitiska talesperson Rasmus Ling i Sveriges Radio.
Trycket är nu påtagligt i riksdagen där även Moderaterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna vill att knivlagen ska bli hårdare.
M tänker sig en straffskala med fängelse i mellan två veckor och ett år om det kan befaras att någon har burit kniv i syfte att begå brott. Det vore en högst rimlig skärpning, men inrikesminister Mikael Damberg (S) nöjer sig med att försäkra att regeringen följer brottsutvecklingen noga. För våldsbrott där knivar används har straffen redan skärpts, framhåller han och lovar att en översyn av knivlagen ska komma i nästa steg.
Men varför vänta längre med att ta detta steg? Stöd i riksdagen finns och det börjar bli skrämmande tydligt att något mer måste göras mot trenden med ökat knivvåld. Med undantagen som görs skulle hantverkare, scouter och andra fredliga knivbärare kunna fortsätta som förut. Och S borde inse att det har gått långt när till och med regeringskollegorna i MP anser att lagstiftningen är för mjuk.
Gå till toppen