Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Äntligen samtycke och porr i läroplanen.

Relationer och sex är inte lätt.Bild: Gorm Kallestad
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Regeringen har beslutat om ändringar i läroplanen för undervisning kring sex och samlevnad. Nu ska det bli mer fokus på frivillighet, normer, porr och hedersförtryck.
Det är på tiden. Sexualundervisningen har alltför länge handlat enbart om könssjukdomar, reproduktion och hur man tar på en kondom. Minst lika viktigt är det att prata om samtycke och hbtq-frågor, samt att hjälpa unga att förstå hur de påverkas av könsnormer och av porr.
Behovet att prata om samtycke är skrämmande tydligt. I en Sifoundersökning från 2018 framkom att unga män i åldrarna 18-25 år har en väldigt skev bild av vad det innebär. Att följa med någon hem sent på kvällen eller att lägga sig naken i en säng ansåg 17 respektive 33 procent innebär ett ja till sex. Ett annat problem är att många kvinnor inte verkar våga säga nej till samlag. Två tredjedelar av kvinnorna i åldrarna 18-29 har gått med på sex trots att de inte ville.
Likaså är det angeläget att prata med unga om porr. Genom internet har den blivit lättillgänglig och personal på ungdomsmottagningar vittnar om att detta påverkar ungas syn på sex. Enligt kuratorn Emma Hinnersson skapar porr orealistiska förväntningar och hon får ofta frågor som om man måste gå med på anal- eller strypsex, samt får bemöta oro för potensproblem utifrån uppfattningen att sex ska pågå en timma.
Många unga upplever också att deras lärare har ett snävt heteronormativt perspektiv i undervisningen. Kanske pratas det någon gång om hbtq-frågor, men då alltid som ett separat ämne.
Kort sagt finns det många kunskapsluckor att fylla. Det är viktigt att implementeringen av den nya läroplanen också följs upp och att lärarna får stöttning i hur de ska ta sig an ämnet. Frågor om sex, relationer och samtycke är för viktiga för att förbli fina ord i ett styrdokument.
Gå till toppen