Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Det är underligt att plastskatten inte gör skillnad på olika påsar.”

Byråkratisk enfald gör att Skatteverket och Skatterättsnämnden har beslutat att Gaias påse inte utgör något undantag från den nya plastskatten. Det skriver Anders Lundström (KD), regionråd i Skåne.

I Helsingborg finns företaget Gaia Biomaterials som har utvecklat en bärkasse med stöd av EU:s forskningsmedel, just för att ersätta fossilbaserad plast med förnybara råvaror som bryts ner vid kompostering, skriver artikelförfattaren.Bild: Jenny Leyman
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Att plastbanta och fasa ut fossilbaserad plast är en viktig del av svensk miljö- och klimatpolitik, som jag ställer mig bakom. Kan fossilbaserad plast bytas ut mot miljövänligare och säkrare alternativ som är bättre för miljön, måste det prioriteras i alla lägen.
Rätt plast på rätt plats kan vara bra för miljön. Därför bör riksdagen ta fram regelverk med träffsäkra punktskatter som ger tydliga och effektfulla miljövinster och inte bara blir symbolhandlingar utan tydliga effekter.
Enligt en rapport från Ellen Macarthur Foundation publicerad 2016 finns det idag över 150 miljoner ton plastavfall i haven och utan åtgärder kan det finnas mer plast än fisk i haven år 2050. Därför röstade riksdagen igenom den ”plastskatt” som infördes den 1 maj i fjol. Den nya skatten innebär tre kronors skatt på bärkassar och utöver det tillkommer 25 procents moms.
EU beslutade redan 2015 att medlemsstaterna ska minska sin förbrukning av plastbärkassar till 40 tunna plastpåsar per person och år senast 2025.
Det övergripande målet med plastskatten är att minska nedskräpningen i naturen och haven och spridningen av mikroplaster.
I Helsingborg finns företaget Gaia Biomaterials som har utvecklat en bärkasse med stöd av EU:s forskningsmedel, just för att ersätta fossilbaserad plast med förnybara råvaror som bryts ner vid kompostering. Påsen består av det egenutvecklade materialet biodolomer, en sammansättning av flera förnybara råvaror som tillverkas i företagets fabrik i Helsingborg. Plastskatten slår mot Gaias miljöpåse, trots att den är godkänd för användning minst 50 gånger och inte innehåller fossilbaserad plast.
Byråkratisk enfald gör att Skatteverket och Skatterättsnämnden har beslutat att Gaias påse inte utgör något undantag från den nya plastskatten, något som försvårar för företaget att utveckla sin verksamhet i Helsingborg. Det finns en enorm potential i nedbrytningsbara material som ersätter fossilbaserad plast.
Det är milt uttryckt underligt att plastskatten inte gör skillnad på olika påsar, om de är gjorda av förnybara eller fossila material. En del politiker kritiserade plastskatten redan när den infördes för att den inte tog hänsyn till vilket ursprungsmaterial kassarna var gjorda av. Som det är nu fasas förnybar plast ut tillsammans med fossil. I förlängningen kan det innebära att Skåne går miste både om arbetstillfällen och regionens möjlighet att vara innovativ med högt ställda miljö- och klimatmål. Det försvårar helt enkelt för skånska företag som har nya idéer och vill utveckla miljömässigt hållbara alternativ.
Idag utgörs Sveriges nationella miljöpolitik i stor utsträckning av kostsamma symbolhandlingar som inte ger önskat resultat. Det sker i en tid när det är viktigare än någonsin att använda alla medel så effektivt som möjligt.
Att förena en ambitiös miljö- och klimatpolitik med hållbar tillväxt och en sund ekonomisk hushållning är fullt möjligt. Den teknik och kunskap som möjliggör det finns redan, men en förutsättning är att nya idéer som är bra för miljön uppmuntras och inte hindras.
Landets miljöpolitik måste utformas så att både det offentliga, företag, den ideella sektorn och enskilda får förutsättningar att göra rätt, det vill säga styra mot en hållbar utveckling. Det ska vara lätt att göra rätt. Symbolpolitik, stelbenta regelverk och rigida myndigheter får inte stå i vägen för goda initiativ som både räddar jorden och underlättar människors vardag.
Vi som lever nu ska överlämna en jord som nästa generation kan ha som sitt hem. Det är absurt att en nedbrytbar påse som inte är gjord av fossilbaserad plast ska beskattas. Skattemyndigheterna betraktar inte ens en nedbrytbar kasse som en bärkasse för varaktigt bruk, trots att den är godkänd för det och tål att användas 50 gånger.
Plastskatt kan vara till hjälp för att minska nerskräpningen i haven, men den måste ändras så att den gör skillnad på plast och plast. Det är dags att göra om och göra rätt framöver för miljön och kommande generationers bästa.
Anders Lundström (KD), regionråd i Skåne.
Gå till toppen