Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Märta Stenevi får lika gott som blandat.

Märta Stenevi på fredagens pressträff.Bild: Anders Wiklund/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Vice statsminister blev Märta Stenevi (MP) inte. När en ombildad regering presenterades på fredagen gick den rollen till hennes mer seniora språkrörskollega Per Bolund (MP), som nu också får statsrådsansvar för klimat och miljö. Och är mäkta nöjd med uppdragen.
"För mig finns ingen viktigare uppgift i regeringen än miljö- och klimatminister", förklarade han.
Men hur nöjd har Stenevi anledning att vara?
Hon får dels ta över bostadsfrågorna som Bolund tidigare ansvarade för, dels ta hand om jämställdhetsfrågorna som Åsa Lindhagen (MP) lämnar för att bli ny finansmarknadsminister. Därutöver får Stenevi ansvar för stadsutveckling samt arbetet mot segregation och diskriminering.
I förstone kan det framstå som om statsminister Stefan Löfven (S) därmed har gett Stenevi en portfölj med allt möjligt som blev över; gott och blandat. Men det finns en röd tråd mellan ansvarsområdena som det måste gå att spinna vidare på.
"Sverige är ett av världens mest jämställda länder, men vi har mycket kvar att göra", konstaterar Stenevi själv, som ju tidigare sagt sig vilja bredda de grönas politik för ett hållbart samhälle.
Hon pekar på att kvinnor i genomsnitt har flera miljoner kronor mindre i livsinkomster än män och påminner om hur många kvinnor som blir ihjälslagna av män i nära relationer. Och hon lovar särskilda krafttag för att hjälpa dem som har svagast ställning på bostadsmarknaden.
Men till saken hör förstås att företrädarna inte har åstadkommit några storverk på dessa områden – trots att regeringen är uttalat feministisk och säger sig vilja föra en social bostadspolitik.
En utmaning, alltså.
I bästa fall lyckas Stenevi göra större skillnad just för att hennes blandning av ansvarsområden ser ut som den gör. Flera av de största utmaningarna för jämställdheten finns just i starkt segregerade miljöer. I utanförskap från det övriga samhället frodas patriarkala normer och hederskultur. Flickor och kvinnor diskrimineras och hindras från att själva välja hur de vill leva sitt liv. Självutnämnda väktarråd trakasserar och hotar i syfte att inskränka kvinnors frihet.
För att bryta segregationen krävs inte minst en bättre fungerande bostadsmarknad. Hyresrätterna måste bli fler och blandningen större mellan olika bostadsformer. Det ställer i sin tur högre krav på genomtänkt stadsutveckling. Trenden med inflyttning till stadsområden där det finns jobb får inte vara likställd med tilltagande trångboddhet och fler svartkontrakt. Även den som inte har ett sparkapital måste ha en hygglig chans att hitta en lämplig bostad.
Att segregation och jämställdhet platsar i samma portfölj är logiskt. Och för en tidigare lokalpolitiker är det inte orimligt att också hantera stadsutveckling. Jämställdhet, diskriminering, integration och bostadsmarknad är frågor som hänger ihop. Frågor som styr vardagen.
Blandningen i den nya statsrådsportföljen ger därför en pragmatiker som Märta Stenevi en lovande roll.
Gå till toppen