Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Dålig koll ger brottslingar försprång.

Katrin Westling Palm.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Det finns ett hål i hjärtat av den offentliga förvaltningen. Närmare bestämt i folkbokföringen som Skatteverket ansvarar för. Samtidigt som samhället i många sammanhang utgår ifrån att uppgivna uppgifter stämmer går det alltför enkelt att bluffa om bostadsadress och identitet.
Uppskattningsvis 200 000 personer i Sverige är idag skrivna på felaktiga adresser. Lägg därtill att det är oklart hur många av dem som fått samordningsnummer, ett slags tillfälliga personnummer, som vistas i landet. I denna gråzon frodas nu kriminaliteten genom alltifrån systematiskt svartjobb och handel med falska identiteter till olika former av bedrägerier och välfärdsbrottslighet. Det följer av att folkbokföringen ger bakgrundsuppgifter till bland andra myndigheter, banker och försäkringsbolag. Men trots att detta har diskuterats politiskt en längre tid så lyser nödvändiga åtgärder alltjämt med sin frånvaro.
Skatteverkets generaldirektör Katrin Westling Palm påtalade själv detta i ett inlägg på DN Debatt i veckan:
"Varför tar det då sådan tid att göra nödvändiga lagändringar?"
Det är en berättigad fråga. Som läget ser ut kan myndigheten inte ens ändra registrerad adress för personer som folkbokfört sig hos någon för dem helt okänd. Möjligheterna att agera är begränsade till och med då hundratals personer står skrivna på samma adress.
Westling Palm vill se större utbyte av information mellan myndigheter och utökade rättigheter att fastslå folks identitet. Och visst intryck gjorde kanske utspelet på regeringen med tanke på att det kom ett par förslag följande dag.
Myndigheter som upptäcker felaktigheter i folkbokföringen ska bli skyldiga att slå larm till Skatteverket om detta. Dessutom föreslås avregistrering av samordningsnummer som är äldre än fem år.
Det är steg i rätt riktning, men inte mer än en ansats till de större krafttag som krävs. Vad ska Skatteverket till exempel göra vid ett larm från en annan myndighet om att någon är felaktigt folkbokförd?
Idag har Skatteverket så begränsade befogenheter att det knappt är någon mening med att göra kontrollbesök, enligt Westling Palm. Och att i brist på bättre möjligheter utreda varje enskilt ärende för sig beskriver hon som att leta efter nålar i en höstack.
Många av begränsningarna kring registeruppgifter finns förstås för att värna den personliga integriteten. Den är viktig även framgent, men reglerna måste ändå kunna anpassas efter utmaningarna i tiden.
I vår presenterar en utredning möjliga lagändringar för att minska felen i folkbokföringen och göra samordningsnumren säkrare. Därefter borde regeringen snabbt gå vidare med konkreta förslag. En folkräkning kunde bidra – och samtidigt ge en bild av orimliga levnadsvillkor och trångboddhet.
Här är tid pengar.
"Det råder en kapplöpning mellan oss och den organiserade brottsligheten", konstaterar Westling Palm.
Uppenbart har Skatteverket hamnat på efterkälken.
Gå till toppen