Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Glaciärraset är en förvarning om klimatkrisen.

Kvinnor i Ahmedabad har tänt ljus till minne av offren efter glaciärraset.Bild: Ajit Solanki
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Delar av Himalayaglaciären Nanda Devi rasade på söndagen ner i floden Dhauliganga och orsakade en enorm flodvåg. Fortfarande saknas drygt 200 personer och 18 är bekräftat döda, enligt Reuters. Katastrofen är en påminnelse om brådskan i att motverka den globala uppvärmningen, men också om behovet av anpassning till de förändringar som inte kommer gå att stoppa.
När glaciären kollapsade drog den med sig stora stenar och lera. På grund av den höga höjden slog den ned med enorm kraft i floden och vattenmassorna fick en damm att brista. Människor som befann sig högre upp på berget såg familjemedlemmar och vänner bli bortsvepta av vattnet.
”Envägg av vatten strömmade genom bergen och drog med sig allt som kom i dess väg – människor, boskap, träd. Vi kunde inte göra någonting”, berättade Sangram Singh Rawat för Times of India. Själv rörde han sig upp från sin by för att arbeta med en väg när han hörde det dundrande ljudet från flodvågen följt av ropet ”rädda min mamma” från en ung pojke han nyligen passerat.
”Vi såg floden svälja henne när hon stod där, hjälplös”, sade en annan man om en 70-årig kvinna som var ute med sina betesdjur när flodvågen kom. Drygt 2000 personer från militären och polisen letar nu efter överlevande.
Som så ofta när det kommer till naturkatastrofer går det inte att avgöra om just den här händelsen beror på klimatförändringarna, glaciärras är inte en ny företeelse. Vad som däremot har fastslagits i en vetenskaplig studie från 2019 är att glaciärerna i Himalaya smälter med dubbel hastighet sedan millennieskiftet. Därmed kommer ras likt den nu inträffade sannolikt att ske allt oftare i takt med att temperaturen stiger, menar glaciologen Per Holmlund.
”I framtiden skulle man kunna tänka sig att ha någon form av övervakning på de glaciärer som man befarar kan råka ut för liknande katastrofer. Detta för att få en varningsklocka så att människor hinner sätta sig i säkerhet. Men vi kommer inte kunna förhindra själva förloppet”, sade han till DN.
Minst lika illa som att glaciärras kommer bli vanligare är att flera hundra miljoner människor kommer lida brist på vatten när isarna smälter. Och detta är en utveckling som inte går att förhindra, även om drastiska åtgärder genast görs för att minska utsläppen.
Att arbeta för minskade utsläpp är inte längre tilläckligt.
I det fortsatta klimatarbetet kommer lika mycket fokus behöva läggas på anpassningar, vilket uppmärksammades i en FN-rapport i början av året. Särskilt poängterades behovet av att skydda världens fattiga som kommer att drabbas hårdast av klimatförändringarna.
Det arbetet måste påbörjas nu.
Gå till toppen