Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
"Abortförbudet är också en attack på rättsstaten.”

Aborträtten är inte och bör inte vara något som ska lagstiftas på EU-nivå, men det innebär inte att omvärlden passivt ska se på när grundläggande rättigheter attackeras. Det skriver Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

En kvinna håller upp en spegel mot mötande poliser under en demonstration mot Polens skärpta abortlagar.

Bild: Czarek Sokolowski

Annons

Progressiva krafter i EU-parlamentet har sett till att det nya abortförbudet i Polen idag ska debatteras i EU-parlamentet. Vänsterpartiet har varit drivande för att det ska ske.

Aborträtten är en av de absolut viktigaste frågorna för kvinnors rättigheter. Den senaste inskränkningen i den polska abortlagstiftningen innebär i praktiken ett totalt abortförbud. Bara den kvinna som kan bevisa att hon blivit våldtagen eller riskerar att dö på grund av graviditeten får göra abort.

Den 22 oktober i fjol meddelade Polens konstitutionsdomstol att landets abortlag – som redan tidigare bara tillät abort efter våldtäkt, vid fara för mammans liv eller vid allvarliga fosterskador – inte är förenlig med konstitutionen och att abort vid svåra fosterskador är olagligt.

Tack vare massiva gatuprotester stoppades domstolsbeslutet från att omedelbart träda i kraft, men i slutet av januari godkände regeringen den nya abortlagen. Beslutet utlöste nya, massiva protester och våldsamma gripanden från polisens sida. Men den polska regeringen har inte backat.

Annons

Annons

Abortförbudet är en grym attack på kvinnors grundläggande rättighet att bestämma över sin egen kropp – när, om och med vem de vill bli gravida. Men förbudet är också en attack på rättsstaten, eftersom landets konstitutionsdomstol inte är självständig utan kontrolleras av det högerkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa, PIS. Därför är det oerhört viktigt att omvärlden står upp för aborträtten och rättsstatens principer i Polen.

Vänsterpartiet kräver att Sverige protesterar mot den polska regeringens ständiga attacker på aborträtten och ger sitt uttryckliga stöd till de folkliga protesterna. Aborträtten är inte och bör inte vara något som ska lagstiftas på EU-nivå, men det innebär inte att omvärlden passivt ska se på när grundläggande rättigheter attackeras.

Vänsterpartiet vill att Sverige trycker på för att efterlevnaden av rättsstatens principer och grundläggande rättigheter ska vara ett krav för att ett EU-land ska få tillgång till pengar ur EU:s långtidsbudget. Det nya rättsstatskravet kopplat till budgeten som medlemsländerna till slut enades om i december måste omedelbart aktiveras så att pengarna till Ungern och Polen kan strypas.

Sveriges regering bör också uppmana landets regioner att erbjuda polska kvinnor möjligheten att göra abort i Sverige och ge ekonomiskt stöd till polska organisationer och nätverk som hjälper kvinnor att utföra säkra aborter i hemmet eller utomlands. På 1960- och 70-talen åkte svenska kvinnor till Polen för att göra abort. Nu är det Sveriges tur att ställa upp för polska kvinnor.

Annons

Annons

Historien har lärt att det aldrig går att ta aborträtten för given. Därför är Vänsterpartiets stöd till den polska aborträttsrörelsen starkt och tydligt. Vi vill se ett lika glasklart ställningstagande från övriga svenska partier och den svenska regeringen.

Malin Björk (V), EU-parlamentariker.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy