Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Upphandlat och klart: Så ska massvaccinationen i Skåne gå till

Region Skåne har avslutat upphandlingen med privata aktörer om vaccinering mot corona i Skåne. Vaccineringen väntas komma igång framåt våren – med 140 000 doser i veckan som ges av de privata vårdbolagen.

Bild: Hussein El-alawi

Annons

Det finns ännu inget datum för exakt när vaccineringen av den breda massan, de som inte tillhör någon riskgrupp, kan dra igång – men under våren, är förhoppningen och prognosen.

– Vi har inte kommunicerat något exakt datum. Så fort vi har vaccin kommer vi att börja planera och sätta igång med detta. Det är komplicerat, olika grupper ska ha olika vacciner. Det gäller också att matcha så att rätt grupp får rätt vaccin, säger Lars Kristensson, förvaltningschef vid medicinsk service och ansvarig för upphandlingen till HD och Sydsvenskan.

De som är 65 år eller äldre rekommenderas per Folkhälsomyndighetens anvisningar inte få Astra Zenecas vaccin, då det är oklart hur hög skyddsgraden är i denna ålderskategori med just det vaccinet. Samtliga över 65 kommer att vaccineras på vårdcentraler. Upphandlingen som nu avslutats gäller privata aktörer och vaccineringen av de som är 18-64.

Annons

Annons

Region Skåne räknar med att ha en vaccinationstakt på 140 000 doser per vecka ungefär två till fyra veckor efter att vaccinationen för den breda allmänheten inletts. 17 privata bolag ska vaccinera skåningarna på 150 olika vaccinationsplatser – dels där företagen redan har verksamhet och dels genom andra lösningar, så som att företagen tillfälligt hyr in sig i andra lokaler. Vaccinationsplatser kommer finnas i samtliga skånska kommuner.

För att vaccinera sig ska man boka tid via 1177.se. Det är också ett krav från Region Skåne att de privata bolagen tillhandahåller en hälsodeklaration som man fyller i via 1177.se. För att säkerställa att systemet fungerar som det ska ha har vårdsajten byggt ut sin kapacitet inför vaccinationen.

När kommer man kunna börja tidsboka via 1177.se?

– När vi känner oss säkra på att vi har vaccin så kommer vi i rimlig tid innan öppna upp för tidsbokning. Men vi ser ingen anledning att öppna upp just nu eftersom vi inte kan säga exakt vilket datum som gäller, säger Lars Kristensson.

Skåningarna kommer kunna välja vilket vårdbolag de vill vaccinera sig hos – men inte vilket vaccin de ska få.

– Nej, det kommer man inte kunna göra. Olika vaccin riktar sig till olika grupper och på grund av tillgång på vaccin så finns det mer av vissa sorter än av andra.

Alla vuxna som bor eller vistas i Skåne kommer erbjudas gratis vaccin, så som tidigare rapporterats. Och den som saknar e-legitimation vilket behövs för att boka tid via 1177.se kommer kunna ringa och boka via sin vårdcentral.

Annons

De privata bolagen går inte tomhänta från vaccineringen. Per spruta får de en ersättning på 150 kronor, samma som vid till exempel vaccin mot vinterinfluensa. Företagen står själva för materiel medan regionen tillhandahåller vaccinet. Det är också ett krav att företagen registrerar varje stick i vaccinationsregistret.

Annons

I ett pressmeddelande från Region Skåne förklarar hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundbom varför regionen valt att sluta avtal med privata vårdbolag.

”För den breda allmänheten i åldersgruppen 18-64 år har vi valt att sluta avtal med externa leverantörer. Det är en viktig avlastning för primärvården så att vårdcentralerna kan fokusera på såväl vaccinering som vårdbehov hos sina patienter”, säger hon.

Fakta

De olika faserna

Ur Region Skånes pressmeddelande:

Fas 1

Boende och personal vid särskilda boenden för äldre

Invånare som får hemsjukvård och hemtjänst med omvårdnad och deras hushållkontakter

Personal inom kommunal omsorg som arbetar nära dessa grupper

Fas 2

Invånare 65 år eller äldre, de äldsta vaccineras först

Personer som genomgått benmärgs- eller annan organtransplantation och deras hushållskontakter

Personer med dialysbehandling och deras hushållskontakter

Invånare med insatser enligt LSS (lagen om stöd och service) eller har personlig assistans

Personal inom vård och omsorg som arbetar patientnära

Fas 3

Invånare i åldern 60-64 år

Medicinska riskgrupper under 65 år som definieras av Folkhälsomyndigheten

Personer som har svårt att följa smittskyddsåtgärder

Fas 4

Invånare i åldern 18-59 år

Källa: Region Skåne.

Annons

Annons

Till toppen av sidan