Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Gärna en jobbfavorit i repris.

M-toppen. Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.Bild: Amir Nabizadeh/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Alliansen hade sina ljusa sidor. Det måste även Moderaterna kunna erkänna, även om partiet omprövat en hel del av sin politik sedan Fredrik Reinfeldt stod vid rodret. Och kanske var en idé starkare än alla andra:
Arbetslinjen.
På torsdagens pressträff presenterade M-ledaren Ulf Kristersson och den ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson tanken om en tillfällig jobbpremie. Den som varit arbetslös länge och tar ett jobb ska få ett påslag på lönen med 10 procent. Det är inte varje dag M erbjuder ett bidrag för att ta ett jobb.
Både jobbpremien och M:s nya måttstock för hur integrationen lyckas – självförsörjningsgraden – är svår att klanka ned på. Visst, det kan tyckas vara radikala utspel, men i så fall är det kanske radikalitet som behövs.
Integrationen är en central fråga för Sveriges framtid. Inte minst nu när Sverige har EU:s femte högsta arbetslöshet. Bara Grekland, Spanien, Italien och Litauen har högre, enligt Kristerssons och Svantessons debattartikel i Expressen.
Nu utgör, skriver M-toppen, utrikes födda en majoritet av de arbetslösa, var femte invandrare står utan jobb. Det håller inte. Fler måste komma i jobb. Fler behöver vara med och betala skatt. Många förstod det på Reinfeldts tid, många bör kunna se det idag.
Vilket parti anser väljarna vara bäst på att fixa jobben? Det är, enligt Novus mätning från november, Socialdemokraterna. 22 procent ansåg det. Faktum är att S och M turas om att ha högst förtroende i sysselsättningsfrågan. Desto större anledning för M att slå hårt när de angriper S om jobben. Som när Elisabeth Svantesson nyligen hävdade att regeringen lämnar de arbetslösa ”åt sitt öde”.
Arbetslinjen 2.0 är ingen tokig idé alls. Varför inte sno den, S? Också Stefan Löfvens parti kan må bra av att bli lite mer radikalt.
Gå till toppen