Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blåljusradion Rakel ska ersättas

Det kritiserade systemet Rakel ska uppdateras och ersättas. Arkivbild.Bild: FREDRIK PERSSON / TT
Det kritiserade kommunikationssystemet Rakel, som är avsett att användas för samhällsviktiga aktörer som polis och ambulans, ska ersättas. Det meddelar Regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).
Kostnaden för det nya systemet – som ska gå under arbetsnamnet Rakel Generation 2 – beräknas landa på 7,3 miljarder kronor. En ”väl avvägd kostnad”, säger MSB:s tillförordnade verksamhetschef Ronny Harpe till TV4 Nyheterna.
Det nya systemet, med vilket polisen och andra aktörer bland annat ska kunna skicka rörliga bilder från pågående insatser, ska ersätta det nuvarande senast 2027.
Rakelsystemet, som byggdes ut mellan 2005 och 2015, har fått kritik för att vara opålitligt. Under exempelvis de stora skogsbränderna 2018 var det bitvis dålig täckning, som sedan avhjälptes.
Rättelse: I en tidigare version av texten fanns en felaktig uppgift om var det var dålig täckning under skogsbränderna 2018.
Gå till toppen