Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Poliser misstänks för mexikansk massaker

Poliser från en mexikansk elitstyrka misstänks vara inblandade i en massaker på migranter. Arkivbild.Bild: Fernando Llano/AP/TT
En massaker på en grupp migranter som hittades döda i norra Mexiko i januari sätter ljuset på de svårbrutna banden mellan poliser och kriminella i det våldshärjade landet.
Flera poliser från en elitstyrka har gripits misstänkta för inblandning i mordet på de 19 människorna, varav minst 14 kom från Guatemala.
Poliserna misstänks för kopplingar till de kriminella gäng som strider om kontroll över rutter för människosmuggling in i USA. Offrens kroppar hittades i ett utbränd fordon, genomborrad av kulor, på landsbygden i Tamaulipas.
Den är en av de delstater som drabbats hårdast av det kartellrelaterade våld som länge plågat landet.
Ett av de mest chockerande fallen av poliskorruption utspelade sig 2014 i delstaten Guerrero i södra Mexiko, där 43 studenter försvann. Enligt utredarna hade de stoppats av poliser som sedan lämnade över dem i händerna på en drogkartell.
Bristfällig utbildning, svåra arbetsförhållanden och hot från de mäktiga gängen brukar framhållas som orsaker till att många poliser i Mexiko hamnar på fel sida om lagen.
Gå till toppen