Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Scener ur ett presidentskap.

Stormningen av Kapitolium.Bild: Manuel Balce Ceneta
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Somliga skrattar åt eländet. Andra hånar öppet de advokater som försöker försvara expresidenten Donald Trump i riksrättsprocessen i Kapitolium i Washington DC. Trump själv sägs vara rosenrasande över det taffligt organiserade försvaret av honom.
I amerikansk tv frågar sig journalister och experter hur det är möjligt att en så rik man, en tidigare president till på köpet, inte kan skaffa sig bättre advokater än de som framträtt i kongressen för att tala i Donald Trumps sak.
Kanske finns det bara en förklaring som håller: ingen, inte ens den slugaste, mest välartikulerade jurist skulle klara att försvara Donald Trump i det här fallet. Hans case är förlorat och var så från början även om han inte fälls.
En enda åtalspunkt stod på agendan när riksrättsprocessen mot Trump, hans andra som president, inleddes i tisdags: anstiftan till uppvigling.
Förfärande videobilder har visats upp på storbildsskärm inför senatorerna. Inte bara från det tal den 6 januari då Trump uppmanar anhängare att tåga till Kapitolium och ”fajtas utav helvete”, annars skulle de inte ha något land längre. Utan också från de kaotiska scenerna då en ilsken folkmassa slog sig in i kongressbyggnaden och skanderade Trumpslagord medan politiker flydde för sina liv. Fem personer, varav en polis, dog den dagen.
Inte minst bilderna på när vicepresidenten Mike Pence, som vid den tidpunkten vägrat följa Trumps uppmaning att inte erkänna Bidens valvinst, befinner sig bara 30 meter från en aggressiv mobb väckte starka känslor av skräck och ångest bland senatorerna.
Många frågar sig varför Demokraterna går vidare med riksrättsprocessen. Trump lär ju ändå inte fällas. För att få den två tredjedelars majoritet i senaten, som enligt konstitutionen utgör juryn i ett riksrättsförfarande, som krävs för att fälla Trump måste minst sjutton republikaner rösta med demokraterna. I dagsläget har kanske fem, sex republikanska senatorer bytt sida.
Det enklaste svaret är att Demokraterna gör det enda rätta. Det som anständigheten kräver. Det som prejudikatet kräver – ingen president ska kunna ljuga om valfusk, uppvigla och uppmana till våld – och komma undan. Trump förtjänar inte heller chansen att komma tillbaka till ett folkvalt ämbete.
Riksrättsprocessen kan vara över redan på lördagen. En som inte följer processens varje steg är Joseph Robinette Biden Junior, rättmätig hyresgäst i Vita huset och USA:s 46:e president.
Så klokt av president Biden. Han har annat att göra än att få Trump att framstå som en martyr, jagad in i förnedringen. Biden har att leda ett sargat och splittrat land. Göra ett så starkt intryck det bara går under sina första hundra dagar i Vita huset. Reparera de allianser och avtal som Trump helt eller delvis lagt i ruiner. Ingjuta framtidstro och få igång ekonomin i en nation där 475 000 människor avlidit med covid-19.
Ju mindre USA:s framtid handlar om olyckan Donald Trump, desto bättre.
Gå till toppen