Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vinstlyft för Boliden – ger extra utdelning

Gruv- och smältverksbolaget Boliden redovisar ett rejält vinstlyft för fjärde kvartalet. Styrelsen föreslår en höjd utdelning.

Gruv- och smältverksbolaget Boliden lyfte vinsten rejält under fjärde kvartalet. Arkivbild.Bild: Johanna Norin/TT
Bolidens vinst före skatt landade på 3 013 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2020. Motsvarande kvartal året före var vinsten före skatt 1 667.
Inom affärsområdet Boliden gruvor mer än fördubblades rörelseresultatet med hänvisning till högre halter och överlag bra produktion.
– Vi gör en rekordvinst. Vi har aldrig tjänat så här mycket under ett kvartal någonsin. Det beror till stor del på att priser och villkor har varit bra, och det höga kopparpriset, säger vd Mikael Staffas till TT.
Resultatet var också bättre än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2,49 miljarder kronor, enligt marknadsdataföretaget Refinitivs sammanställning.
Omsättningen uppgick till 16 170 miljoner kronor, jämfört med 12 972 miljoner kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på 14,35 miljarder kronor.
Styrelsen föreslår en utdelning på totalt 14:25 kronor uppdelat på en ordinarie utdelning om 8:25 kronor och en extra utdelning om 6:00 kronor. Förra året var utdelningen 7:00 kronor.
Gå till toppen