Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Håll öppet för talanger. Men inte för fusk.

Arbetstillstånd för jobb på nagelsalonger har sålts för hundratusentals kronor.Bild: Henrik Witt/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Välkomna hit och jobba. När Sverige bjuder in är restriktionerna få. Systemet för arbetskraftsinvandring har varit ytterst generöst sedan reformen 2008. I grunden är det utmärkt, men samtidigt kan ingen blunda för att det har blivit rörigare på arbetsmarknaden under det senaste decenniet.
"Den här mandatperiodens stora uppgift blir att städa upp i arbetskraftsinvandringens regler och sätta stopp för fusket och fifflet", sade justitieminister Morgan Johansson (S) nyligen.
Det var i samband med presentationen av ett delbetänkande från en utredning som regeringen har beställt. Den ska dels undersöka hur Sverige kan bli mer attraktivt för högkvalificerad arbetskraft, dels föreslå tydligare reglering av arbetsmarknaden.
Bland de färdiga förslagen märks skärpt försörjningskrav för familjemedlemmar till arbetskraftsinvandrare. Utredarna tänker sig en gräns på 30 000 kronor i månaden för en familj med två vuxna och två barn. Det vore en väsentlig höjning från de 13 000 kronor som motsvarande inkomstkrav ligger på idag. Men att lagstiftningen måste gå i sådan riktning råder det ingen tvekan om.
Möjligheten att rekrytera lågavlönad arbetskraft utanför EU/EES har öppnat för fusk och kriminalitet. Medieavslöjanden visar hur arbetsgivare skamlöst sålt arbetstillstånd för hundratusentals kronor till personer från fattigare länder. Inte sällan har de sedan fått jobba i Sverige under slavliknande former. Det handlar om alltifrån restauranger till nagelsalonger. Och allra värst tycks fusket vara inom branschen för personlig assistans. Nationellt underrättelsecentrum, NUC, beskriver i en rapport hur reglerna systematiskt utnyttjas för "assistansbedrägerier, illegal migration, arbetskraftsexploatering, brukarimport och annan ekonomisk vinning”.
Moderaterna, som stod bakom reformen 2008, vill nu helt stoppa arbetskraftsinvandringen till jobb som personlig assistent och – med undantag av säsongsanställda – kräva månadslön på minst 31 700 kronor för arbetstagare från länder utanför EU/EES.
Den linjen visade sig i veckan sakna tillräckligt stöd i riksdagen. Men för grundhållningen – att reglerna måste stramas åt – tycks det finnas bred majoritet. Visst har januariöverenskommelsens mellan S, MP, C och L en skrivning om att "dagens regler för arbetskraftsinvandring ska värnas". Men som Liberalernas talesperson Fredrik Malm påpekar för TT måste avigsidorna ändå kunna diskuteras.
När systemet för arbetskraftsinvandringen reformerades kunde få föreställa sig att den öppna linjen skulle bana väg för organiserad kriminalitet. Det är naturligtvis fortfarande lika viktigt att svenska arbetsgivare kan rekrytera rätt kompetens. Utländska talanger på olika områden måste även fortsatt välkomnas till landet. Men öppenhet får inte vara detsamma som naivitet.
Den som generöst öppnar dörrarna för andra måste också vara beredd att ingripa vid stök.
Gå till toppen