Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför är det svårt att sluta shoppa för nöjes skull

Undvik nöjesshopping och trängsel i butiker, manar regering och myndigheter. Ändå har människor gett sig ut på jakt efter reafynd och flockats i köpcentrum under pandemin. Det finns flera motiv bakom vår konsumtion som gör det svårt att plötsligt ändra beteende, förklarar forskaren Carys Egan-Wyer.

Carys Egan-Wyer testade att ha köpstopp för några år sedan och har inte handlat nya kläder eller skor till sig själv sedan dess. Under pandemin har hon storhandlat mat på nätet en gång i månaden och kompletterat med enskilda varor i vanliga matbutiker. ”Min man köper också en del till huset i byggvaruhandeln. Själv handlar jag på Blocket och Sellpy”, säger hon.Bild: Hussein El-alawi
– Vi har länge sett konsumenten som en rationell individ, vars beteende kan påverkas genom att trycka på olika knappar. Därför kan det tyckas obegripligt att människor ger sig ut i butiker när det faktiskt är farligt att shoppa. Vad i hela världen gör de där mitt under en pandemi?

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen