Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingen rusning till nya nattjouren i Ängelholm – trots kylan

Det blev ingen anstormning till den nya nattjouren när den öppnade i januari. Två personer har övernattat när tidningen är på plats. Att bygga förtroende tar tid, enligt enhetschefen Katarina Sundberg.

Sarah Henriksson och Katarina Sundberg i den nya nattjouren för hemlösa. Hittills har två gäster övernattat.Bild: Niklas Gustavsson
Den nya nattjouren för hemlösa invigdes i januari. Åtta år efter att härbärget i Ängelholms lades ned finns nu sju bäddade sängar, dusch, kök och sällskapsrum i det tidigare HVB-hemmet på Munka Ljungbyvägen.
Från klockan 20.30 på kvällen kan hemlösa få en bit kvällsmat och en sovplats över natten. Den som behöver kan tvätta sina kläder och ta en dusch kan göra det också. Samvaron får emellertid vänta på tills efter pandemin, detta för att undvika smittspridning.
– Tyvärr kan de inte umgås i sällskapsrummet på grund av risken för smitta. Som det är nu får gästerna gå direkt till sina rum, säger Katarina Sundberg, som är enhetschef inom lärande och familj i Ängelholm.
Men trots årets januarikyla och ett förväntat behov av övernattningsplaster har det varit ont om nattgäster sedan starten.
– De signaler vi fått är att informationen har nått ut. De hemlösa känner till att vi finns. Men det krävs tid för att bygga upp ett förtroende, säger Katarina Sundberg, som tror att gästerna kommer att bli fler efter hand.
Paradoxalt nog tror hon att kylan kan ha bidragit till att det inledningsvis inte kommit så många för att övernatta.
- Många skaffar sig en tillfällig sovplats hos en kompis när det är så här kallt, säger hon.
På nattjouren arbetar flera utbildade behandlingsassistenter. Det är inte meningen att gästerna ska ha boendet som en permanent lösning.
– Tanken är att personalen ska motivera dem att ta emot hjälp för att komma ur sin situation, säger Katarina Sundberg.
Endast hemlösa som är skrivna i Ängelholm får sova över på nattjouren. De får inte ta med sig alkohol in i boendet.
– Det måste inte vara nyktra för att få en sovplats, men de får inte vara så påverkade att de är en fara för sig själv eller andra, säger Katarina Sundberg.
Gå till toppen