Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Helsingborgs lasarett är självklart viktigare än en ny HH-förbindelse

Projektet med Helsingborgs lasarett har utvecklats till ett kartotek över hur politiker och tjänstemän i sina sämsta stunder, totalt kan misslyckas med att ta ansvar för våra skattepengar. Det skriver Mats Fuchs.Bild: Johan Nilsson/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
För oss helsingborgare som betalar skatt till region Skånes verksamhet, känns det som ett hån att läsa om regionpolitikernas utspel om att gå in som finansiärer för eventuella tunnlar i Helsingborg-Helsingör-området.
Vi har ett jättelikt projekt med en så gott som havererad ombyggnation av stadens lasarett som borde vara högprioriterat på politikernas agenda. Detta projekt som redan har kostat oss flera miljarder, utan att våra politiker eller tjänstemän i regionen har kunnat presentera en lösning på hur det ska slutföras. Den ursprungliga planen för lasarettet var att det skulle stå klart 2025 till en kostnad av ca 5,3 miljarder kronor. Nu tror man att ombyggnationen kan pågå i ytterligare tretton år, samtidigt som den tänkta kalkylen redan har överskridits med flera miljoner kronor. En revisionsfirma tror att kostnaden kan skena upp till drygt 10 miljarder kronor.
Projektet med Helsingborgs lasarett har utvecklats till ett kartotek över hur politiker och tjänstemän i sina sämsta stunder, totalt kan misslyckas med att ta ansvar för våra skattepengar. Det blir också tydligt hur systemet med många tjänstemän på flera nivåer, olika konsultfirmor och en mängd skiftande utförare av uppdrag för förarbete, planering och utförande vad gäller logistik, platstillgång, ritningar för ombyggnation, byggverksamhet med mera, i sig är dömt att misslyckas.
Ombyggnationen har kantats av enorma problem sedan planen sjösattes 2012. Man har inte haft koll på rörledningar, utrymme för nybyggnation, samordning av vårdavdelningar etcetera. Nu höjs många röster för att avbryta ombyggnationen, och bygga ett helt nytt lasarett på en annan plats i kommunen. Bristande kompetens, omsättning på tjänstemän, konsulter, och utförare och brist på kommunikation mellan tjänstemän och politiker har lett till denna katastrofala situation där mängder av skattepengar har kastats i sjön.
Det blir också tydligt i dessa tider när en pandemi härjar att de som jobbar i sjukvården inte har det stöd de har rätt att kräva av sin politiska ledning. Dag ut och dag in hör vi nödrop på nyhetssändningarna från sjukvårdspersonalen som är på väg att bränna ut sig. De är underbemannade och undervärderade, och de saknar kontinuitet och trygghet på grund av att det på många håll i vården används ett system med springläkare, springsjuksköterskor och bemanningsföretag.
I det här ytterst allvarliga läget när de anställda signalerar att de inte kan garantera patientsäkerheten, gå ut med att region Skåne kan vara med och finansiera en byggnation av tunnlar i HH-regionen som våra regionråd Henrik Fritzon (S) och Carl Johan Sonesson (M) gjorde i Helsingborgs Dagblad, är ett hån mot sjukvårdspersonalen, och mot oss skattebetalare.
Logistiken vad gäller transportmöjligheter mellan Helsingborg och Helsingör, är en fråga som bör stå långt ner på prioriteringsordningen i nuläget. Det är ytterst tveksamt om det ens är en fråga för våra regionalpolitiker över huvud taget.
Prioritera rätt, presentera en konkret plan och en kalkyl för Helsingborgs nya lasarett, visa med tydliga förslag hur vårdpersonalen ska få maximalt stöd i hela regionen, och skjut upp alla resonemang om tunnlar på oviss framtid.
Mats Fuchs
Helsingborg
Gå till toppen