Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

I slöjdsalen fann hon vägen till förändring

Efter år i motström klev hon i land. Att lägga ned sitt designföretag var ett smärtsamt beslut. Nu har Sofie Bly hittat vägen framåt: ”Så roligt att se barnen utvecklas.”

Modeskaparen Sofie Bly har hittat både harmoni och plats för sin vision i Jonstorpsskolans slöjdsal.Bild: Tove Scherman
I åtta år drev Sofie Bly sitt uppmärksammade designföretag Love Sofie. Målsättningen var hållbart tillverkade designskor, i veganskt material. En vision som var svårt att ro i hamn i konkurrens med klädindustrins massproduktion och låga priser.
Trots fina utmärkelser och medial uppmärksamhet gick företaget i konkurs och hon flyttade ut ur Magasin 36 för två år sedan.
– Det var lika delar sorg och lättnad. Det går inte att ro i sådan motström år efter år.
I Jonstorpsskolans slöjdsal står skåpen öppna. Trådrullar, stuvbitar, pärlor och paljetter, högar och travar ska inventeras och sorteras.
– Jag ser över vad vi har inför terminsstarten, säger Sofie som står lutad mot bordet i sin arbetshörna.
Hon går in i en fjärde termin som slöjdlärare. I mars påbörjar hon sin utbildning för att bli behörig. Inte en sekund har hon ångrat sitt karriärbyte.
– Lärartanken har jag haft ett tag, det är tillsammans med barnen vi kan nå förändring.
Sofie BlyBild: Tove Scherman
Det var en dröm om frihet och skaparglädje som drev Sofie Bly till att bli designer. Under gymnasieskolans utbildning i reklam och formgivning fick hon praktisera på Stadsteatern i Helsingborg.
– Jag älskade att experimentera med kläder, jag bläddrade i Elloskataloger, ritade av och skapade eget, köpte second hand-kläder och sydde om. Sedan praktiserade jag på teatern och såg en frihet i uttryck som jag inte stött på tidigare.
Efter gymnasiet gick hon en textilutbildning på folkhögskola. Där lärde hon sig hantverket i grunden, knyppla, väva och sy. Nästa steg blev en designutbildning i Florens.
–Jag hade inga som helst föreställningar om modeindustrin, jag drevs inte dit av en dröm om glamour, jag ville skapa och resa ut på äventyr.
Sofie blev kvar i Italien i 13 år, hon sprutade ur sig idéer för små och medelstora klädföretag och designkontor.
– Men det var en tuff miljö med många vassa armbågar, jag som var en rund person blev instängd i en låda.
Hon började längta efter ett lugnare tempo, kreativ frihet och fast mark under fötterna.
– Jag ville hem, så jag flyttade till Ekeby, där min mamma hade ett hus.
När Ilse Jacobsen behövde en designer sökte hon jobbet.
– Jag visade min portfolio och hon gillade det hon såg, men hon behövde en skodesigner, det var så jag började rita skor.
Samtidigt växte insikten om modeindustrins baksidor, den för miljön ohållbara massproduktionen och usla arbetsförhållanden för människor i fattiga länder.
– När folk vill köpa nytt och billigt hela tiden får någon annan betala. Textilindustrin är ohållbar för både människor och miljö.
Sofie Bly har lagt skodesignandet på hyllan.Bild: Patricia Ståhl
Stöttad av sin sambo valde Sofie att gå sin egen väg. Med företaget Love Sofie designade hon och lät tillverka skog i växtbaserat material. Men trots flera utmärkelser för både design och engagemang för miljö och etik var det för svårt att få ekonomin att gå ihop.
– Hållbart mode kostar mer. Det var för få som var beredda att betala, konstaterar hon.
Mitt i en personlig kris, då hon befann sig i skilsmässa, sökte kommunen en syslöjdslärare. Nu hittar Sofie både harmonin och vägen till förändring i arbetet med eleverna. Att lära dem återbruk ser hon som en viktig uppgift. Genom att sy om begagnade kläder lär dig sig hantverket och ser möjligheten att skapa nytt.
– Ungdomarna blir mer och mer öppna för second hand. De som är skeptiska ändrar sig snabbt när de ser hur mycket fint det finns att få tag i och hur mycket billigare det blir.
Hon visar elevernas broderade skjortor, omsydda t-tröjor med applikationer och gamla jeans som designats och förvandlats till helt nya byxor.
– Det är så roligt att se barnen utvecklas och förstå glädjen med att få skapa. Att ge dem det och en känsla för hur vi påverkar framtiden med vår konsumtion ger mig så mycket tillbaka, säger Sofie Bly.

Sofie Bly

Fakta

Sofie Bly

Ålder: 47 år

Bor: I Höganäs

Gör: Modeskapare, entreprenör och syslöjdslärare.

Familj: Sönerna Erik, 8 år och Gustav, 5 år.

Aktuell: Startar sin fjärde termin som syslöjdslärare i Jonstorpsskolan.

Gå till toppen