Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Rätt och fritänkt om kärnkraft.

Per Bolund.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
När det svårtänkbara hände blev det svårare att tänka. Kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 ledde till en ändring av svensk lag.
"Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor", hette det i en särskild paragraf. I folkmun kom den att kallas för "tankeförbudet". Något formellt förbud rådde visserligen inte mot kärnteknisk forskning, men med snäva ramar lockade studieområdet få.
Idag är läget lyckligtvis ett annat. Tankeförbudet avskaffades 2006 och på måndagen ansökte två företag, tillsammans med Kungliga tekniska högskolan, om medel från Energimyndigheten för att bygga en ny kärnkraftsreaktor i Oskarshamn. I förstone handlar det inte om ny kraftproduktion, utan om att ta fram ett slags minireaktor som kanske kan massproduceras på sikt. Även om projektet lyckas lär det inte ge el förrän i mitten av 2030-talet, rapporterar Ekot.
Men miljöminister Per Bolund (MP) dömer ut projektet redan nu.
"Jag tror absolut inte på det", säger han till TT.
Visst uttalar han även pliktskyldigt sitt stöd till grundforskning, men framtiden ligger i vindkraft, menar Bolund. Mycket talar helt klart för det, men den tekniska utvecklingen kan vara svår att förutse. Minns hur statsråd i mitten av 00-talet vände sig till landets bilister och pekade med hela handen i riktning mot etanolpumpen.
Mot aktuella problem med dyr el och effektbrist hjälper planerna på en minireaktor naturligtvis inte alls. Och som läget ser ut idag vore en nysatsning på kärnkraft både ekonomiskt och politiskt svårförsvarbar.
Men forskningsprojektet i Oskarshamn är lika välkommet ändå. Med möjlighet att tänka fritt kring kommande behov står Sverige bättre rustat för vad framtiden än kräver.
Gå till toppen