Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Det måste gå att förstå extremism.

200 personer som deltog i stormningen av Kapitolium har identifierats och nu väntar ett stort antal rättsprocesser.Bild: Shafkat Anowar
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
I lördags friades Donald Trump i riksrätten där han stod åtalad för anstiftan till uppror. Men än finns mycket kvar att utreda och många rättsprocesser att få till stånd efter stormningen av den amerikanska kongressen, Kapitolium.
Representanthusets talman Nancy Pelosi meddelade i måndags att hon vill att händelserna ska analyseras av en utomstående oberoende kommission. Dess uppdrag ska vara att granska "fakta och orsaker" bakom attacken. "Vi måste ta reda på sanningen om hur detta kunde ske" sade hon och efterfrågar bland annat klarhet kring polisens beredskap och agerande.
Det är bra och viktigt. Hur polisen och övriga brottsbekämpande organ kunde stå så till synes oförberedda inför ett angrepp på demokratins hjärta är svårt att begripa och förtjänar noggrann granskning.
Men för att förhindra liknande dåd i framtiden är det viktigt även att förstå mer om den radikaliseringsprocess som fått hundratals amerikaner att se grovt våld som rätt sätt att visa sitt missnöje, anser säkerhetsanalytikern Mollie Saltskog. Hon intervjuades i SVT:s Aktuellt i måndags och jämförde då den högerextrema gruppen Proud Boys, som spelade en centrall roll i upproret, med terrororganisationer som IS och al-Qaida.
I samma inslag sändes en intervju med en av gruppens medlemmar, Nick DeCarlo. Att höra honom tala var mer förbryllande än klargörande.
Trots att han själv deltog i attacken förnekar han att intrånget var våldsamt. Att fem personer dog och runt hundra skadades förklarar han med att det fanns ett tjugotal individer som stod för all skadegörelse. Han tycks inte ångra sitt agerande och anser att ”regeringen ska frukta sitt folk”.
Hur människor i en av världens främsta demokratier landar i så skrämmande tankesätt behöver studeras grundligt.
Gå till toppen