Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svaga isar i nordvästra Skåne – räddningstjänsten varnar

Efter en period av långvarig kyla kryper temperaturerna stadigt uppåt. Följden blir svagare isar och en ökad risk för olyckor.

Ett tunt islager i Norra hamnen, Helsingborg.Bild: Ale Leijon
Töväder och snöfall – en dålig kombo. Räddningstjänsten i nordvästra Skåne varnar för förrädiska isar, efter en tid av minusgrader och ordentligt kyla.
– När det blir väderomslag förändras också isarna. Framför allt ska man tänka på att kontrollera isens tjocklek, och att man är vaksam vid klassiskt farliga ställen. Det handlar om till exempel inlopp och utlopp till vattendrag eller broar. Ställen där vattnet rör på sig, säger Henrik Arnslätt, kommunikatör på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.
– Även om isen fryser på platser där det finns ett vattenflöde, är den definitivt inte lika tjock där.
Att upptäcka var isen är svag kan vara svårt, speciellt efter snöfall.
– Det är inte helt lätt att se. Snön lägger sig som ett täcke ovanpå, och gör det svårt att bedöma isens beskaffenhet. Det är nyckfullt just nu, det är inte säkert att den isen man åkte på igår ser likadan ut idag, säger Henrik Arnslätt.
Mycket ansvar ligger på individen. Henrik Arnslätt menar att man beger sig ut på egen risk.
– Det är framför allt viktigt för oss i södra Sverige som inte är vana vid att vara ute på isar att man läser på och är välinformerad om vad som gäller. Generellt kan man säga att det är viktigt att aldrig vara ensam. En annan smart grej är att ha med sig isdubbar. Skulle någon trilla i är det viktigt att närma sig den nödställde med försiktighet.
Inom räddningstjänsten nordvästs område, som innefattar Helsingborg, Ängelholm, Bjuv och Örkelljunga, har inga större räddningsinsatser kopplat till isar behövt göras.
– Vi har varit förskonade från det än så länge. Men det är väl egentligen nu som riskerna ökar, säger Henrik Arnslätt.
Gå till toppen