Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ernst Andersson har avlidit

Handskmakaremästaren Ernst Andersson, Helsingborg, har avlidit i en ålder av 88 år.
– Det känns tomt. Han hade långt upp i åren förmågan att kunna engagera sig i andra personer, säger André Andersson, en av sönerna.

Helsingborgsprofilen Ernst Andersson har avlidit.Bild: STEFAN LINDBLOM/Helsingborgs-Bild
Ernst Andersson var en känd profil i Helsingborg. Han var den tredje generationen i Ernst Anderssons handskfabrik i Helsingborg.
Efter tiden som handskmakare arbetade han i många år för stiftelserna Asylen, Borgarhemmet samt Anne och Jan Wingårdhs stiftelse Fristaden, med ändamål att erbjuda bostäder till behövande ålderspensionärer som har en anknytning till Helsingborg.
– Det min pappa jobbade med då var att administrera stiftelser och fastigheter samt att göra livet lite trevligare för pensionärerna som bodde i de olika husen. Det var mycket aktiviteter av olika slag under mer än 30 års tid. Han hade även busskort och vi ordnade resor till subventionerat pris, först till olika platser i Sverige, men det blev även ett antal långresor i Europa. Parallellt med detta förvaltade han också Hantverksföreningens byggnadsbolag med ett antal fastigheter i Möllegränden.
Ernst Andersson var under nästan femtio år aktiv i Helsingborgs Hantverksförening där han arbetade för att förbättra förutsättningarna för småföretag och att öka yrkesutbildningarnas status i samhället. Det senare tog sig bland annat uttryck i Hantverksdagar som föreningen under ett antal år anordnade i stadskvarteren på Fredriksdals museer och trädgårdar, där också familjens första handskmakarverkstad återskapats.
Ernst Andersson, välkänd profil i Helsingborg, blev 88 år.Bild: STEFAN LINDBLOM/Helsingborgs-Bild
Han var en tid ordförande i Frivilliga brandkåren och ordförande i Helsingborgs brandstyrelse. Dessutom var han en av dem som startade Hela Människan Ria (kyrkornas gemensamma sociala arbete), som arbetar stärkande för och tillsammans med människor som lever i en utsatt livssituation.
Men det är som handskmakare Ernst Andersson blev mest känd.
– Egentligen ville min pappa inte bli handskmakare, men eftersom han var äldste sonen blev det han som fick ta över familjeföretaget. Han hade en hatkärlek till yrket och det var aldrig något som genererade någon större inkomst för honom. På senare år, när han inte längre behövde leva av yrket, tyckte han att det var väldigt roligt att vårda familjetraditionerna och berätta om handskmakeriet för alla som ville höra på. Och han var mycket stolt över sitt mästarbrev och sin förtjänstmedalj från hantverksorganisationen, säger André.
Ernst Andersson var femte generationens handsmakare i sin släkt och den tredje generationen i Ernst Anderssons handskfabrik i Helsingborg, grundat 1906 av hans farfar Ernst Andersson (1869-1946). När Ernst Andersson öppnade sin hantverksrörelse på Norra Storgatan 1906 blev han snabbt en känd profil i staden och utvecklade efter hand sitt företag till en av landets mest kända handskfabriker.
Efter grundaren Ernst Anderssons död 1946 drevs verksamheten vidare i ytterligare två generationer med Algot Andersson (1898–1966) och Ernst Andersson (1932–2021), som tog över 1966 och drev företaget vidare till slutet av 1970-talet.
Ernst Andersson tilldelades Helsingborgsmedaljen 2001.
– Den var han mycket glad för, det var ett stolt ögonblick för honom när han tog emot den, säger André.
Hustrun Kerstin, som var sjuksköterska, avled 2007. Närmast anhöriga, förutom sonen André Andersson, Stockholm, är sonen Magnus Andersson med familj, Täby kyrkby.
Fakta

Ernst Anderssons handskfabrik

Ernst Anderssons Handskfabrik i Helsingborg grundades 1906 av Ernst Andersson (1869-1946). I mitten på 1930-talet utökades verksamheten med verkstad och skinnkammare på Södergatan 34.

Ernst Andersson var son till handskmakaren Magnus Andersson (1840-1884), vilken som 20-åring hade flyttat från Norrköping till Helsingborg för att ta anställning i Conrad Löthmans handskmakeri på Kullagatan.

Ernst Anderssons son Algot Andersson (1898–1966) tog över 1946 och fem år senare blev företaget under Algots ledning utsett till "Kungliga Hovhandskmakare".

1966 tog Algots son Ernst Andersson över och drev företaget vidare till slutet av 1970-talet.

Gå till toppen