Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Ett hav av kränkta känslor.

Konstfack vid Telefonplan i Stockholm.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
En hetsig debatt har flammat upp kring Konstfack i Stockholm. Det handlar om den stora, vitmålade utställningslokal på skolan som kallas Vita havet.
Konstnärskollektivet Brown Island uppfattar namnet som förtryckande och rasistiskt. Debatten tog ny fart när Sara Kristoffersson, professor i designhistoria, i DN nyligen påpekade att Vita havet är ett namn som tillkom på 1950-talet och helt saknar beröringsytor med rasism.
”Vithet är minströdd mark”, skrev hon, och tillade att i identitetspolitiken har känslor företräde. Det handlar inte om fakta utan om kränkthet och ängslighet.
Kristoffersson fick svar av 44 anställda på sin institution – professorer, lektorer, adjunkter och doktorander, som vände sig emot henne. En häxjakt, upplevde hon.
Några citat ur Aktuellt de senaste kvällarna:
”Ingenting i själva namnet är rasistiskt”, sade Konstfacks rektor Maria Lantz, som ändå fann namnet ”opassande” av omständigheter i världen.
Aktuellts reporter frågade Sara Kristoffersson om det finns ett problem med rasism på skolan.
”Absolut. Absolut. Det finns det absolut. Men det har inte med Vita havet att göra”, svarade hon. Vilket bemöttes av konstnärskollektivets Emma Dominguez:
”Vi påstår att Vita havet som namn i en kontext där det inte finns en bred representation, där det finns ett problem med homogenitet, de två sakerna ihop blir problematiskt.”
Ett vitt rum orsakar rabalder. Bör hela debatten hänföras till Har-du-inga-problem-kan-du-alltid-skaffa-dig-några?
Nja, det finns skäl att bäva om personer som inte är hemmastadda i begrepp som rasifiering och identitetspolitik känner sig mer befryndade med dem som till varje pris vill ”stoppa menskonsten” och liknande. För bakom debatten finns en verklighet, människor som ända in på huden utsätts för den verkliga, råa rasismen.
Gå till toppen