Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Upprepade strömavbrott i Örkelljunga stängde livsmedelsbutiker

Två kvällar i rad har centrala Örkelljunga blivit nersläckt, bland annat med stängda butiker som följd. Men nu ska felet vara lagat, säger Eons presschef.

Måndag kväll slocknade ljuset i stora delar av Örkelljunga tätort. Strömmen var borta från 18.30 och fram till midnatt.
På tisdagen var det dags igen. Då pågick strömavbrottet mellan ungefär klockan 16.45 och fram till 23-tiden.
Många verksamheter som saknar reservkraft påverkades omedelbart. Bland annat fick flera av Örkelljungas livsmedelsaffärer stänga ner. På Coop Örkelljunga slussades kunderna ut så fort strömmen försvann.
– Vi har reservkraft som varar i en halvtimme. Sedan går kassasystemen ner, säger butikschef Henrik Jönsson.
– Vi har fått stänga butiken. Man får alltid tänka att det kunde varit värre.
Inga varor hann bli förstörda, men avbrotten ger ett ekonomiskt avbräck och merarbete för butikspersonalen.
– Det är rätt så mycket som ska igång när väl strömmen kommer igen. Vi räknar nästan med att det händer idag också. Vi är i alla fall redo.
Eons presschef Filip Annas säger att de täta strömavbrotten beror på ett tekniskt fel i en transformatorstation i Örkelljunga som visade sig ovanligt svårt att komma tillrätta med. Tekniker har varit på plats båda dagarna.
– Vi kan konstatera att det dessvärre uppstod ett fel på tisdagen igen och nu har det bytts ut delar åter igen i den här stationen. Så nu är förhoppningen att problemet ska vara löst, säger han.
Ersättningar som täcker skador och kostnader som kan ha uppstått vid ett längre avbrott betalas normalt först ut vid strömavbrott som varar längre än tolv timmar.
– Vi har full förståelse för att det här skapar problem. Det är naturligtvis beklagligt, säger Filip Annas.
Gå till toppen