Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min mening: ”Vakna ledamöter spenderar inte 150 miljoner utan att veta behovet”

Replik på Sverigedemokraternas insändare ”Sover KD på utbildningsnämndens möten?” publicerad i HD 16 februari.

Kristdemokraterna deltog inte i beslutet att lägga ner Tockarps grundskola. Det är något som blir tydligt vid läsning av protokollen från utbildningsnämndens och kommunfullmäktiges sammanträden där frågan behandlades.
KD vill även, med anledning av SD:s uppfattning att centralortens grundskolor kommer belastas på grund av nedläggningen, förtydliga att dessa elever kommer att överföras till von Reisers grundskola i Åsljunga, information som har lyfts på utbildningsnämndens sammanträden.
Nuvarande befolkningsprognos pekar på en topp av elever under 2021. Det innebär alltså att behovet av klassrum kommer minska. En potentiell ny grundskola står inte klar om några veckor, vi talar snarare om år. Det finns därför, så som KD ser det, en överhängande risk för en överetablering. KD vill värna om en levande landsbygd och vi anser att det för nuvarande saknas en långsiktig konsekvensanalys på vad en ny grundskola i centralorten kommer att innebära för våra byskolor.
Utbildningsnämnden har fattat beslut om att avveckla våra nationella gymnasieprogram och vi har genom det även frigjort delar av Örkelljunga kommuns modernaste skollokaler. Är det inte rimligt att utreda om dessa lokaler potentiellt kan användas innan man väljer att investera cirka 150 miljoner av skattebetalarnas pengar i en ny grundskola, och därefter 15 miljoner årligen i driftskostnad?
Slutligen är det väl även rimligt att det innan beslut kan specificeras hur många klassrum det finns behov av i en ny grundskola.
Kristdemokraterna Örkelljunga:
Måns Sjödahl, Ledamot utbildningsnämnden
Helena Vestman, Ledamot utbildningsnämnden
Sebastian Stjärneblad, ersättare utbildningsnämnden
Martin Jansson, ersättare utbildningsnämnden
Gå till toppen