Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färdigvaccinerat på äldreboenden i nästa vecka

Smittspridningen fortsätter neråt i Landskrona och nästa vecka beräknas de flesta på äldreboendena vara färdigvaccinerade.
En mycket stor andel av hyresgästerna har tackat ja till coronavaccinet och det blir ingen förlängning av besöksförbudet.

De allra flesta i Landskrona i den högst prioriterade gruppen – hyresgäster på äldreboende – har fått sin första dos av covidvaccinet, och en del har även fått andra dosen.
Elisabeth Axelsson samordnar vaccineringen inom primärvården i Landskrona och Svalöv för de som är 60 år fyllda. Hon tror att de flesta ur den här gruppen kommer att ha fått andra dosen innan nästa vecka är slut.
– Personalen på särskilda boenden är också i princip klar, säger Elisabeth Axelsson.
Därnäst prioriteras de som har hemsjukvård och deras samboende, där många har fått första dosen. De följs av hemtjänstkunder med omsorgsbehov.
– Det ser ut som att leveranserna kommer att öka lite framåt. När vi vaccinerat färdigt de som har hemsjukvård och hemtjänst börjar vi vaccinera de äldsta, säger Elisabeth Axelsson.
Planen är att kalla de äldsta – 85 år och uppåt – från och med vecka 9.
Enligt Stefan Segerman, sjukvårdsstrateg på Landskrona kommun, håller än så länge planen på att de som bor på äldreboenden ska ha det utlovade skyddet mot coronan i mitten av mars. Förutsatt att leveranserna är tillräckliga.
På de kommunalt drivna äldreboendena i Landskrona har 96 procent av hyresgästerna tackat ja till vaccin – 182 av totalt 190 tillfrågade.
– Det är en ståtligt bra siffra, säger Stefan Segerman, som ännu inte fått siffran för de privat drivna boendena.
Också bland personalen uppges vaccineringsviljan vara stor. Enligt Elisabeth Axelsson har så gott som 100 procent av personalen på vårdcentral Centrum, där hon också är verksamhetschef, tackat ja.
– Jag har inte exakta siffror, men jag vågar säga att det är väldigt många som tackat ja på de flesta vårdcentraler. En del av personalen har ändrat sig på vägen, och då vaccineras de via sjukhuset, säger hon.
Vi har tidigare berättat att överblivna doser vaccin istället för att kastas gått till chefer inom omsorgen i Landskrona.
– De som vi har vaccinerat är de chefer som jobbar brukarnära, som sitter ute i verksamheterna. Det har vi varit tydliga med från första början, säger Stefan Segerman.
Smittspridningen har i Landskrona, liksom i övriga Skåne, fortsatt neråt. Från vecka 6 till vecka 7 hade antalet nya fall sjunkit från 236 till 175 per 100 000 invånare, under Skånesnittet på 229.
I linje med det lät omsorgsförvaltningen bli att på nytt ansöka om besöksförbud för äldreboendena i Landskrona. Föregående ansökan avslogs av Folkhälsomyndigheten, med hänvisning till avrådan från regionens smittskyddsläkare.
”Vi har valt att avvakta med anledning av den låga smittan som just nu är under kontroll hos oss samt det avslag vi fick”, skriver omsorgsförvaltningens chef Håkan Strömberg i ett mejl.
Han hoppas nu att det räcker med en stark avrådan, och uppmaning till kontrollerade besök utomhus, för att hålla smittan nere tills de flesta boende fått ett bra coronaskydd framåt våren.
Enligt ett pressmeddelande från Landskrona stad hade tre patienter och två medarbetare på särskilda boenden en covidinfektion i slutet av veckan, ingen inom hemvården.
Läs också Så ser planen för vaccinering i Landskrona ut
Läs också Skåne ligger en månad efter – vissa regioner börjar vaccinera 65+ redan nu
Läs också Folkhälsomyndigheten avslår besöksförbud på äldreboenden
Gå till toppen