
I Skäralid är trivseln stor, men trängseln mindre en februarilördag med moddigt töväder. Det är inte så här års det är som svårast att hitta plats på parkeringen. Flera familjer, par och kompisgäng hittar ändå hit även idag för att vandra, grilla korv och umgås.
Ramona Magnusson från Hässleholm är på utflykt i Söderåsens nationalpark med barn och grannar.
– Jag tillhör nog den kategorin som anser att alla årstider har sin charm och att det bara är att ha kläder efter väder, säger hon och tillägger att hennes japanska spets Diva verkligen gillar vintern.

Där har Diva kanske en del gemensamt med träden i nationalparken, inte minst bokarna.
Nationalparkschefen Jesper Witzell vill inte gå så långt som att säga att träden har gynnats av kylan, men tror ändå att de mått bättre i år än en utpräglat mild vinter.
– Vi har ju boken som är det dominerande trädslaget i nationalparken. Den är inte känslig för en köldperiod på vintern och tål en period av kyla. Det som snarare är känsligt för boken är vårfrost, det vill säga om det blir frost när boken börjat skjuta sina skott.
Vissa vintrar finns risken att nationalparkens träd bryts av tung blöt snö.

– Bokarna har stora kronor och mycket grenverk. Nu är träden tjälade i marken, men en vinter med tung snö utan tjäle kan man få rotvältor, säger Jesper Witzell.
Utöver bristen på tjäle innebär allt för milda vintrar att träden inte får tillräckligt lång viloperiod och dessutom blir mer utsatta för skadedjur och svampar. Svamparna som växer på träden, medan träden saknar försvar när de är i vintervila.
– Det har varit en kall vinter i jämförelse med de senaste två åren. Men det är på intet sätt en extrem vinter sett ur ett längre tidsperspektiv , säger Jesper Witzell och tillägger att naturen är anpassad för att klara årstidsväxlingarna.

För nationalparkens personal har kylan inneburit möjligheter att utföra skogsarbete eftersom maskinerna då orsakar mindre skador i marken. Man ägnar sig inte åt konventionellt skogsbruk, men maskiner används för att avverka och avveckla gran och föryngra med bok eller andra lövträd.
Som det ser ut i dagsläget öppnar Naturum först i april på grund av pandemin. Under tiden finns nationalparkens naturvägledare på plats lördag-söndag.
– Vi avstår från program under coronan, men svarar på frågor och kommer med tips om självguidning, säger Åsa Elfström, föreståndare för Naturum.
Sommarens besökare i nationalparken kan troligen se fram emot att i högra grad slippa fästingar än tidigare år.
– Efter en kall vinter ska fästingpopulationen förhoppningsvis vara lite lägre, säger Jesper Witzell.

