Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kall vinter är bra för nationalparkens natur

Snön töar bort och termometern visar plusgrader i Skäralid. Söderåsens nationalpark har fått sin dos av kyla. Efter den kalla vintern kan besökarna hoppas på en sommar med färre fästingar, enligt nationalparkschefen.

Jannie Eklund, Sandra Nilsson, Felicia Nilsson och Malin Steneram från Ängelholm tycker Skäralid är perfekt för en utflykt. Efter korven blir det marshmallows på spett för hela gänget.Bild: Birgitta Johansson
I Skäralid är trivseln stor, men trängseln mindre en februarilördag med moddigt töväder. Det är inte så här års det är som svårast att hitta plats på parkeringen. Flera familjer, par och kompisgäng hittar ändå hit även idag för att vandra, grilla korv och umgås.
Ramona Magnusson från Hässleholm är på utflykt i Söderåsens nationalpark med barn och grannar.
– Jag tillhör nog den kategorin som anser att alla årstider har sin charm och att det bara är att ha kläder efter väder, säger hon och tillägger att hennes japanska spets Diva verkligen gillar vintern.
Ramona Magnusson med sin japanska spets Diva. Ramona gillar alla årstider, Diva trivs särskilt om vintern.Bild: Birgitta Johansson
Där har Diva kanske en del gemensamt med träden i nationalparken, inte minst bokarna.
Nationalparkschefen Jesper Witzell vill inte gå så långt som att säga att träden har gynnats av kylan, men tror ändå att de mått bättre i år än en utpräglat mild vinter.
– Vi har ju boken som är det dominerande trädslaget i nationalparken. Den är inte känslig för en köldperiod på vintern och tål en period av kyla. Det som snarare är känsligt för boken är vårfrost, det vill säga om det blir frost när boken börjat skjuta sina skott.
Vissa vintrar finns risken att nationalparkens träd bryts av tung blöt snö.
Årets kalla och snörika period kan ha skonsamma effekter på nationalparkens natur, enligt nationalparkschefen Jesper Witzell.Bild: Niklas Gustavsson
– Bokarna har stora kronor och mycket grenverk. Nu är träden tjälade i marken, men en vinter med tung snö utan tjäle kan man få rotvältor, säger Jesper Witzell.
Utöver bristen på tjäle innebär allt för milda vintrar att träden inte får tillräckligt lång viloperiod och dessutom blir mer utsatta för skadedjur och svampar. Svamparna som växer på träden, medan träden saknar försvar när de är i vintervila.
– Det har varit en kall vinter i jämförelse med de senaste två åren. Men det är på intet sätt en extrem vinter sett ur ett längre tidsperspektiv , säger Jesper Witzell och tillägger att naturen är anpassad för att klara årstidsväxlingarna.
Naturvägledaren Melvin Moon och Åsa Elfström, föreståndare för Naturum, ordnar inga aktiviteter under pandemin. I stället finns de till hands för besökare med frågor.Bild: Birgitta Johansson
För nationalparkens personal har kylan inneburit möjligheter att utföra skogsarbete eftersom maskinerna då orsakar mindre skador i marken. Man ägnar sig inte åt konventionellt skogsbruk, men maskiner används för att avverka och avveckla gran och föryngra med bok eller andra lövträd.
Som det ser ut i dagsläget öppnar Naturum först i april på grund av pandemin. Under tiden finns nationalparkens naturvägledare på plats lördag-söndag.
– Vi avstår från program under coronan, men svarar på frågor och kommer med tips om självguidning, säger Åsa Elfström, föreståndare för Naturum.
Sommarens besökare i nationalparken kan troligen se fram emot att i högra grad slippa fästingar än tidigare år.
– Efter en kall vinter ska fästingpopulationen förhoppningsvis vara lite lägre, säger Jesper Witzell.
Utsikten från nationalparkens högsta punkt Kopparhatten.Bild: Birgitta Johansson
Line Walldén och John Dunsö från Malmö studerar tavlan vid Naturum för att hitta en vandringsled lämplig som dagstur.Bild: Birgitta Johansson
Gå till toppen