Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vänliga väggen i Örkelljunga – en hjälp på vägen

En vägg av vänlighet har dykt upp utanför Korskyrkan. ”Ta det du behöver, och lämna om du har något över”, uppmanar Anna Jansson.

Kristina Rehn, assisterande pastor i Korskyrkan, och Anna Jansson plockar upp en ytterjacka som någon har lämnat vid Korskyrkans Wall of kindness.Bild: Niklas Gustavsson
Utanför Korskyrkan i Örkelljunga kan den som behöver vinterkläder som till exempel jacka, mössa, vantar eller kanske ett par nya skor ta det den behöver.
– Jag ser redan att det har försvunnit någon barnjacka och lite mössor och vantar, så det är kul, säger Anna Jansson, församlingsmedlem i Korskyrkan.
Tanken bakom Wall of kindness är att den som har ytterkläder över ska kunna hänga upp dem på ställningen utanför kyrkan, och därmed skänka dem till de som inte har råd att köpa nytt.
– Det är ett ganska enkelt system, men förhoppningsvis också nåt som kan ge lite värme till de som behöver, säger assisterande pastorn Kristina Rehn.
Idén till Wall of kindness är inte ny. Enligt Anna Jansson finns liknande upplägg på flera orter, och verkar fungera bra.
– Vi hoppas så klart att det ska göra det här också. Tanken är att det här ska finnas kvar även när vintern är över, och att folk fortsätter att lämna ytterkläder efter säsong, säger hon.
”Korskyrkan ligger lite avsides, och det tror vi är bra. Man kan vara anonym, samtidigt som det är gångavstånd från centrum”, säger Anna Jansson.Bild: Niklas Gustavsson
Anna Jansson berättar att även om det inte finns några officiella siffror på antalet hemlösa i Örkelljunga så betyder det inte att de inte finns.
– Vi har mött personer som bor i sina bilar eller som sover på vänners soffor, säger hon och fortsätter:
– Sen finns det också många som inte är hemlösa, men som har det tufft med ekonomin. Då hoppas vi att det här kan vara en hjälp på vägen.
Vantar, mössor och halsdukar går åt, speciellt under de kalla dagar som varit.Bild: Niklas Gustavsson
Störst behov är det av ytterkläder för barn, så som jackor, regnkläder, stövlar och vantar.
– Just barnkläder är väldigt dyrt, speciellt när skola och förskola kräver att det finns regnkläder, fodrade regnkläder, olika typer av vantar och dessutom varma overaller. Har man då flera barn i familjen rusar kostnaderna snabbt ifrån en, menar Kristina Rehn.
”Det finns en vilja att visa kärlek i Örkelljunga”, säger Kristina Rehn, assisterande pastor i Korskyrkan.Bild: Niklas Gustavsson
Tanken med projektet är att ”ta det du behöver – ge om du har över”. Och bara ett par dagar efter starten har det dykt upp nya kläder på krokarna.
– Vi märker att det finns en vilja i Örkelljunga att hjälpa till, även om man inte alltid vet hur. Här är ett utmärkt sätt att kunna hjälpa sina medmänniskor utan att det blir krångligt, säger Kristina Rehn.
”Vi hoppas nå ut till de som behöver”, säger Anna Jansson.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen