Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Sverige behöver ett energisystem som inte är beroende av väderläget

Än så länge har ingen kunnat, vågat tränga in i den verkliga kostnaden av den massiva satsningen på vindkraft i Sverige. Det skriver Mats Fehrm. Bilden visar Europas största vindkraftspark på land – Markbygden 1101 utanför Piteå.Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Med en dåres envishet fortsätter Anders Ygeman och Per Bolund att hävda sitt mantra att Sverige exporterar mer el än vi importerar. Till vilken nytta? Vi exporterar när alla har överskott och vi får väldigt dåligt betalt. När vi har underskott får vi köpa dyrt och som det ser ut är det mesta kolbaserat. Miljövänligt?
Idag har basindustri meddelat att de stänger ner verksamhet på grund av höga elpriser. Det hände aldrig när jag var ung. Andra industrier avvaktar investeringar i Skåne då man inte kan garanteras eltillgång.
Fler och fler höjer sina röster om att vi måste ha en stabil elgenerering i grunden. Vad har vi för val? Vattenkraft? Jo, för det mesta, kanske inte under torrår. Vindkraft, nja, vi har ju sett nu när det är kallt så blåser det inte så mycket. Inget att lita på. Kärnkraft? Ja, verkar ju vara den enda fossiloberoende elgenereringen som heller inte är väderberoende.
Utan att bli för teknisk, kan det vara värt att notera - kärnkraftens EROI, Energy Return of Investment, är 20 gånger högre än vindkraftens. Vindkraften hävdar att man har betalat tillbaka energiinvesteringen på kanske 8 månader. Utan att ta hänsyn till alla omkringliggande kostnader för markbearbetning, byggande, drift och underhåll samt skrotning. Verkligheten känner ingen till. Enorma problem med underhållet har täckts av bidrag från staten, det vill säga, du och jag.
Än så länge har ingen kunnat, vågat tränga in i den verkliga kostnaden av den massiva satsningen på vindkraft i Sverige. Då avser jag den undersökande journalistiken. Många professorer, tekniker, samhällsvetare har försökt tränga igenom det hårda skal som omger vindkraftssatsningen. De har stött på hårt motstånd - varför?
Är här en hund begraven? Någon, några tjänar så mycket pengar på rådande förhållanden att de har makt att lägga locket på?
Jag kräver att allting blir synligt. Med tanke på barn, barnbarns och barnbarnsbarns framtid måste Sverige satsa våra gemensamma resurser på ett energisystem som gör oss oberoende av väderförändringar, fossil, politik i grannländer och i synnerhet politik i Sverige.
En långsiktig satsning på kärnenergi stöttad av vattenkraft, photo voltaic, sopförbränning och på sikt vätgas som energibärare torde vara den bästa lösningen.
Mats Fehrm
Rydebäck
Gå till toppen