Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Därför gick miljönämnden med vinst under pandemiåret

Statliga bidrag och få sjukskrivningar bidrar till att miljönämnden gjorde ett överskott 2020.
Baksidan är att antalet inspektioner fått dras ner kraftigt.

Pandemin har gjort att miljönämnden inte kunnat genomföra så mycket tillsyn, bland annat av livsmedel, som planerat. (Arkivbild(Bild: Emil Langvad
Miljönämnden hade budgeterat för ett nollresultat för 2020, kostnader och intäkter skulle alltså ta ut varandra.
Det blev i stället ett överskott på 720 000 kronor.
Det låter positivt att en kommunal verksamhet ger överskott men det finns förstås en baksida.
Anledningen till överskottet kan så klart härledas till pandemiåret 2020. Dels har nämnden fått statliga stöd, dels finns det saker som inte kunnat utföras och därmed har kostnader kunnat hållas nere.
– Viss typ av tillsyn har vi ställt in. Det var också meningen att vi skulle genomföra ett projekt där vi tittar på små bostadsfastigheter. Det har vi skjutit upp, säger tillförordnade miljöchefen Anneli Marklund.
Dessutom minskade antalet inspektioner med 35 procent under 2020. Målsättningen var annars att genomföra fler inspektioner under 2020 än året före.
Istället för vanliga inspektioner har andra tillsynsinsatser gjorts, som till exempel frågor per telefon eller formulär.
På grund av att färre inspektioner på plats har kunnat genomföras har en del personalrelaterade kostnader minskat.
Å andra sidan har intäkterna för timbaserade tillsynsintäkter inte blivit så stora som budgeterat.
Enligt Anneli Marklund betyder inte det att exempelvis företag betalat för något de inte fått.
– Man kan säga att de fått en annan typ av tillsyn än den de brukar få. Vi har fått vara påhittiga och tänka hur vi ska göra kontroller på ett annat sätt
Miljönämnden fick under fjoråret ett statligt tillskott på 117 000 kronor för befarade ökade kostnader för sjukfrånvaro.
– Men vi har inte haft en hög sjukfrånvaro så de pengarna har hamnat på pluskontot säger Anneli Marklund.
Statliga pengar har nämnden också fått för trängseltillsyn på restauranger. Det gav ett tillskott på 236 000 kronor.
Projekt kopplade till natur och havsmiljö var planerade men skjuts nu upp. Det ger 760 000 kronor plus. Projekten räknar nämnden med ska genomföras senare.
– Det har heller inte blivit alls så många resor och kurser och sådana saker. Så där blev det också ett plus, säger Anneli Marklund.
Även 2021 budgeteras ett nollresultat. Men hur det går vet ingen.
– Vad som händer med corona och hur länge detta fortsätter är det ingen som vet. Vi får ju räkna med att det fortsätter i alla fall ett halvår, säger Lilian Håkansson (MP), miljönämndens ordförande.
Gå till toppen