Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hemtjänsten kräver kläder efter väder

Hemtjänstpersonalen i Klippans kommun fryser och känner sig förbisedda av arbetsgivaren. Nu har skyddsombuden lämnat in en 6:6a till Arbetsmiljöverket.
– Vi ifrågasätter varför vi inte får varmare kläder än en fleecejacka och ett regnställ, säger huvudskyddsombudet Anna-Pia Borg.

Skyddsombuden Matilda Brelin, Helena Karlsson och Lotta Turner vill att kommunen köper in varmare kläder till hemtjänstpersonalen. Foto: Anna-Pia Borg
Förra sommaren investerade socialförvaltningen i en cirkulationstvätt för att säkerställa hygienkraven på medarbetarnas arbetskläder. Detta innebar att kläder i samma material köptes in. Arbetskläderna är densamma för personalen inne på boendena som i yttre hemtjänst, något som innebär kylslagna arbetspass under vinterhalvåret.
– I centrum har vi kollegor som är cykelburna - tänk lakanstunna byxor och tio minusgrader, säger Matilda Brelin, skyddsombud.
Huvudskyddsombudet Anna-Pia Borg förklarar att arbetsgivaren svarat att om personalen fryser så får de köpa underställ.
– Understället blir en kostnad vi får stå för själv. Vi är inte nöjda med deras svar och vill ha ärendet prövat av Arbetsmiljöverket.
Skyddsombuden är eniga om att man klär sig efter väder. De menar att arbetsgivaren ställer stora krav på sina medarbetare, men att de inte får något tillbaka.
– Vi ska jobba i tunna kläder och kortärmat, samtidigt som vi inte får bli förkylda eftersom då får vi inte jobba. Det känns som att vi står och stampar. I våra tunna arbetskläder blir vi genomkalla och det är inte konstigt att vi blir förkylda, säger Matilda Brelin och får medhåll av Lotta Turner.
För att klara av kylan har flera medarbetare köpt egna vinterkläder, något som enligt skyddsombuden inte ska behövas.
– Det är bra med cirkulationstvätten, men beslutet om att vi skulle ha andra arbetskläder i och med den nya tvätten är vi inte nöjda med. Vi vill ha tillgång till varma vinterkläder och rejäla byxor - arbetskläder anpassade efter väder, avslutar Anna-Pia Borg.
Gå till toppen