Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Italiensk diplomat död i attack mot FN-kolonn

Italiens ambassadör till Kongo-Kinshasa, hans livvakt och en förare för FN:s livsmedelsprogram WFP dödades i en attack i östra Kongo-Kinshasa på måndagen.

Fredsbevarande styrkor i Kongo-Kinshasa efter måndagens dödliga attack.Bild: Justin Kabumba/AP/TT
Ambassadören, livvakten och föraren reste i en FN-kolonn som färdades i de oroliga östra delarna av Kongo-Kinshasa när den plötsligt attackerades i närheten av Goma.
Ambassadören, 43-åriga Luca Attanasio, opererades på ett FN-sjukhus i Goma under måndagsförmiddagen men hans liv gick inte att rädda. Attanasios livvakt, 30-åriga Vittorio Iacovacci dog också i attacken, liksom en av förarna, Mustapha Milambo, rapporterar Reuters.
Bilder på en blek och livlös Attanasio som färdades på en militärjeep spreds snabbt på sociala medier efter attacken, som skedde vid 09-tiden svensk tid.
”Det var med enorm chock och sorg jag tog emot beskedet om vår Kongo-ambassadör och en carabinieri (militärpolis) har dödats”, sade Italiens utrikesminister i ett uttalande där han fortsatte:
”Även om vi endast har mycket få detaljer om attacken kommer vi inte spara någon ansträngning för att bringa ljus över händelserna.”
Ingen grupp har ännu sagt sig stå bakom attacken, men Kongo-Kinshasas inrikesdepartement lägger skulden på Hutumilisgruppen Demokratiska styrkorna för Rwandas befrielse (FDLR).
FDLR är en av flera militanta grupper som är aktiva i de östra delarna av Kongo-Kinshasa som gränsar till Uganda och Rwanda. FDLR är en av milisgrupperna som låg bakom folkmordet i Rwanda 1994 och har fortsatt trakassera invånare och besökare i området.
2018 kidnappade FDLR två brittiska turister som besökte nationalparken Virunga, som är hemvist för mer än hälften av världens alla bergsgorillor. Turisterna befriades efter några dagar, men nationalparken stängdes i nästan ett år.
Enligt Reuters har Kongo-Kinshasas utrikesminister Marie Ntumba Nzeza lovat att landet kommer göra ”allt för att ta reda på vilka som ligger bakom det här avskyvärda mordet.”
Gå till toppen