Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nystart för hotad surfklubb inför klubbhusets rivning

Anrika roddar- och surfklubben Aris har fått en nytändning efter hotet om rivning av klubbhuset i Lundåkrahamnen.
Medlemmarna har strömmat till och verksamheten breddas till alla vattensporter.

”Tanken är att det inte bara ska vara kitesurf, utan en vattensportklubb där alla är välkomna”, säger Olivia Sinclair, nyvald ordförande för Aris.Bild: Privat
Vi berättade i januari att Aris – startad som roddförening, men på senare år framför allt hållit på med vind- och kitesurfing – såg sin verksamhet hotad.
Bakgrunden var att arrendet för klubbstugan i Lundåkrahamnen sagts upp av Landskrona stad, med hänvisning till planerna på att utveckla området som besöksdestination.
Efter en kampanj på sociala medier och i vänskapskretsen har nu föreningen utökats från en handfull aktiva till omkring 70, enligt Peter Vikmo – ordförande sedan flera år, men sedan föreningens årsmöte i torsdags vice ordförande.
– Vi har som mål att komma upp i ett par hundra medlemmar. Det är jättemånga som är där och surfar, så om vi profilerar oss mer därute är det inte omöjligt, säger Peter Vikmo.
”Vi har som mål att komma upp i ett par hundra medlemmar", säger Peter Vikmo, längst till höger, bredvid medlemmarna Mikael Blomvall och Per Månsson. Arkivbild.Bild: Sven-Erik Svensson
Ny ordförande är Olivia Sinclair, också ny medlem:
– Jag är jättegrön på kitesurf – det var i höstas jag gick en kurs i det, säger hon.
Hon har dock erfarenhet av vågsurf och SUP (stand up paddle). Och det är ingen nackdel när föreningen breddas.
– Tanken är att det inte bara ska vara kitesurf, utan en vattensportklubb där alla är välkomna, säger Olivia Sinclair.
Det kan till exempel handla om wingsurfing – en variant av vindsurfning, med en uppblåsbar ”vinge” som segel – eller skinboard.
I framtidsplanerna finns ungdomsverksamhet – förhoppningsvis erbjuds chans att testa olika vattensporter redan nu till sommaren.
Men så handlar det om klubbhuset. Utgångspunkten är att det blir för dyrt att flytta stugan – den har redan flyttats en gång, från inre hamnen när den fylldes igen. Istället hoppas man på ett nybygge, närmare den udde där de flesta surfare faktiskt håller till idag. Då blir också föreningen attraktiv för fler.
Kommer ni lösa klubbhusfrågan?
– Jag tror det, men det är väldigt mycket upp till kommunen. Ett av kommunens krav är att visa att vi är en aktiv förening med många medlemmar, och dit är vi på väg nu, säger Peter Vikmo.
Föreningen grundades 1936. På 1960-talet flyttades Aris klubbstuga från Inre hamnen hit till Lundåkrahamnen.Bild: Sven-Erik Svensson
Gå till toppen