Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Högstadier och gymnasier rekommenderas distansundervisning

Trenden att antalet fall av covid-19 minskar i Skåne bröts förra veckan. Därför rekommenderar nu Smittskydd Skåne att högstadium och gymnasium bedriver undervisningen på distans veckan efter sportlovet.

Bild: Stina Stjernkvist/TT
I flera veckor har coronafallen i Skåne minskat för varje dag. Men den trenden är nu bruten, enligt Region Skåne.
Det, i kombination med att sportlovet kan innebära nya kontakter med risk för smitta, gör att Smittskydd Skåne nu kommer med nya rekommendationer för högstadier och gymnasieskolor.
I så stor utsträckning som möjligt ska distansundervisning bedrivas under vecka 9, veckan efter sportlovet alltså.
Rekommendationen om att högst en tredjedel av eleverna ska närvara i gymnasieskolans lokaler samtidigt förlängs också till och med vecka 12.
För högstadieskolorna gäller också att från vecka 10 och fram till påsklovet fortsätta med högst den nivå av undervisning på plats som bedrevs under vecka 7.
Den som har varit utomlands under sportlovet ska stanna hemma från arbete, skola och förskola, och undvika att träffa andra människor utanför den egna familjen i sju dagar efter inresa till Sverige.
Efter en utlandsresa ska man också provta sig direkt efter ankomst till Sverige, och sedan fem dagar senare.

Det här gäller i de nordvästskånska kommunerna:

Bjuv
Under tisdagseftermiddagen hade kommunen inget besked om hur undervisningen kommer att se ut efter sportlovet, utan man hänvisar till att det kommer att lämnas under kommande dagarna.
Båstad
Båstad kommun låter högstadiet och gymnasieskolan gå över till total fjärrundervisning vecka nio. De elever som har särskilda behov får komma till skolan. Beslutet gäller för vecka nio, i slutet på vecka nio ska ett nytt beslut tas beroende på smittläget.
Helsingborg
Matz Ingvarsson, verksamhetschef för Helsingborgs stads skolor, hade under eftermiddagen ett möte med rektorerna för de kommunala skolorna.
– Våra skolor har ju redan planer som rullat på där de bedömer läget varje vecka. Vår bedömning är att man kan använda de planerna och justera om de så de passar, säger Matz Ingvarsson.
Besked för hur undervisningen för högstadie- och gymnasieeleverna i Helsingborg kommer att se ut efter sportlovet väntas under onsdagen.
Höganäs
Under tisdagseftermiddagen hade kommunens krisgrupp ännu inte något besked om hur undervisningen kommer att se ut efter sportlovet, utan man hänvisar till att det kommer att beslutas under de kommande dagarna.
Klippan
På kommunens hemsida meddelar man att gymnasieskolorna utökar den distansundervisning som redan pågår. Det innebär att viss undervisning kommer ske på plats i skolorna, men att majoriteten av lektionerna sker på distans.
För högstadieeleverna kommer man att kombinera distans- och skolförlagd undervisning även efter sportlovet. Kommunen skriver att beslutet baseras på att man sett en viss smittspridningen på högstadieskolorna.
Nuvarande beslut gäller till och med den 8 mars, men kan komma att ändras beroende på hur smittspridningen ser ut.
Landskrona
Följer rekommendationerna och har distans/fjärrundervisning vecka nio. Undantag görs för elever på bland annat särskolan, men även för elever som av exempelvis socioekonomiska orsaker har svårt att ha undervisning hemifrån.
Perstorp
För eleverna på högstadiet var tanken att man skulle ha växelvis undervisning för eleverna i årskurs 7-8, där man var hälften av tiden på skolan och andra halvan hade man fjärrundervisning. Men att eleverna i årskurs 9 skulle vara på skolan hela tiden.
Skolchefen Åke Svensson säger att man nu, efter Region Skånes nya rekommendationer, kommer funderar på ifall man behöver ändra i den planering man haft sedan tidigare.
Svalöv
Under tisdagen hade man inget besked att ge för hur undervisningen kommer att se ut för högstadie- och gymnasieeleverna efter sportlovet. Besked kommer ges efter ett möte som hålls på onsdag.
Åstorp
Åstorp kommun hade innan de nya rekommendationerna från Region Skåne bestämt att de skulle fortsätta med växelvis undervisning med en tredjedel av åk 7-9 på plats i taget.
Nu tänker skolchef Annika Hoppe att det nog får bli hel fjärrundervisning hela vecka 9. Beslut fattas under morgondagens bildningsnämnd.
– Det lutar åt det hållet, vi har bildningsnämnden i morgon och det är de som fattar det beslutet."
Ängelholm
Ängelholms kommun ska ha ett möte kl 16 idag, tisdag, där beslut ska fattas om hur undervisningen ska bedrivas efter sportlovet. Lars-Ola Olsson, huvuduppdragschef för Lärande och familj, säger:
– Ängelholm har hög smittspridning och vi vill vara ute i god tid med besked. Utan att föregå beslutet kan jag säga att vi ska beakta de rekommendationer som ges.
Örkelljunga
Under tisdagskvällen meddelade utbildningsnämnden att såväl högstadiet på Kungsskolan som gymnasiet på Utbildningscentrum i så stor utsträckning som möjligt ska bedriva fjärr- eller distansundervisning första veckan efter sportlovet.
Gå till toppen