Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lina Lapelyté dubbelt coronainställd i Malmö

2019 fick hon Guldlejonet på Venedigbiennalen. I vår skulle den litauiska performanceartisten Lina Lapelyté ha visats på två ställen i Skåne – men inget av dessa framföranden blir av, skriver Kristianstadsbladet. Däremot återkommer hon i höst.

"Sun & Sea", opera-performance av Rugilé Barzdziukaité, Vaiva Grainyté och Lina Lapelyté, fick pris på Venedigbiennalen 2019. Pressbild.Bild: Andrej Vasilenko
2019 var hon en av de konstnärer som fick Guldlejonet i Venedig för bästa nationella paviljong. Hennes då prisade performance-operaverk, ”Sun & Sea” skulle redan i fjol ha framförts på Malmö konsthall men flyttades fram till maj i år på grund av pandemin. Inte heller denna vår blir det av.
– Ingen vet hur situationen ser ut om några månader, så vi vågar inte, säger konsthallens Anna Kindvall till Kristianstadsbladet.
Nu är ”Sun & Sea” på Malmö konsthall framflyttad till i höst och ska framföras 2– 14/11.
I vår skulle Malmö ha varit spelplatsen också för världspremiären av Lina Lapelytés helt nya verk, ”Nettleness”, med en tondöv kör i ett jordhav av nässlor. Verket skulle ges i april i samarbete med Lilith Performance Studio. Även det stoppas av pandemin.
På sin hemsida berättar svenska Lilith Performance Studio att man tillsammans med konstnären vänt och vridit på alla möjligheter att genomföra verket: ”Men efter många och långa samtal har vi alla kommit fram till att det inte går att genomföra performancen, ens nära, som idén var tänkt från början.”
Gå till toppen