Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt mästerskap – nytt svenskt medaljregn?

De blågula vintersportmedaljerna har stått som spön i backen den senaste månaden. Nu är det dags för nästa mästerskap med förmodat svenskt medaljregn. Här är det du behöver veta inför skid-VM 2021.

Linn Svahn är Sveriges största guldhopp inför skid-VM i Oberstdorf. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Vad: VM i längdskidor, backhoppning och nordisk kombination.
Var: Oberstdorf, Tyskland.
När: 23 februari–7 mars.
+ Svenska utropstecknet
Linn Svahn är just nu den största stjärnan i ett svenskt damlag fyllt av medaljhopp. 21-åringen ska nu också vara kvitt sina axelproblem och får ses som stor guldfavorit i torsdagens inledande VM-sprint. Svahn har också visat vad hon kan på längre distanser, med två masstartssegrar i världscupen, varav en i konkurrens med självaste Therese Johaug.
För första gången på länge finns också en herråkare med bland Sveriges medaljhopp. Efter fyra år utan individuella världscupsegrar på herrsidan slog Oskar Svensson till och vann sprinten i Val di Fiemme i början av året. Inga norrmän fanns visserligen med då, men 25-åringen följde upp segern med en andraplats i Faluns världscuptävlingar – då var Norge tillbaka – och ytterligare en seger i Ulricehamn, och blir nu ett intressant namn att hålla koll på.
+ Svenska frågetecknet
Hur många VM-starter blir det för Charlotte Kalla i Oberstdorf? 33-åringen hade stora förhoppningar på den här säsongen och karriärens troligen sista världsmästerskap. Men Kalla blev sjuk i covid-19 före premiären och gjorde inte säsongsdebut i världscupen förrän i slutet av januari. Formen är osäker och dessutom har hon störts av ryggproblem. Att hon ändå fick en plats i truppen tyder på att landslagsledningen tror att veteranen, som brukar slå till på mästerskap, kan få till det.
Ett ständigt frågetecken är också det svenska herrlaget, som förutom Svensson gjort en blek figur. I distansloppen har de blågula herrarna inte varit nära.
+ Internationella stjärnan
Therese Johaug, 32, Norge.
Det går inte att bortse ifrån den norska superstjärnan. Hon är åkaren att slå i distansloppen och sopade rent med tre individuella guld på VM 2019. Hon går åter in som favorit på alla längre distanser, men efter att ha snuvats på segern i två raka världscuplopp nyligen känns hon lite mindre omöjlig att rå på än tidigare.
+ Coronaläget
Den tyska arrangören hade räknat med över 300 000 VM-fans. Nu blir det i stället pappfigurer som får fylla läktarna då pandemin inte tillåter något annat.
Coronaläget i Tyskland är dessutom osäkert, och medan VM pågår är resten av landet nedstängt – inga butiker, barer eller restauranger är öppna – fram till åtminstone mästerskapets sista dag den 7 mars.
+ Snackisen
Vädret har varit det stora samtalsämnet i Oberstdorf hittills. Det är vår i luften och de höga temperaturerna skapar problem för VM-arrangören. Banorna blir väldigt mjuka framför allt dagtid, och därför har man tvingats tidigarelägga den inledande sprinten på torsdag. Fler schemaförändringar kan bli aktuella och diskussion om att salta eller inte salta spåren lär bli en följetong.
+ Svenska truppen
Damer: Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Emma Ribom, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist, Linn Svahn, Johanna Hagström, Jonna Sundling.
Herrar: Anton Persson, Björn Sandström, Calle Halfvarsson, Jens Burman, Johan Häggström, Karl-Johan Westberg, Marcus Grate, Oskar Svensson, William Poromaa.
+ Program. Sänds i SVT och på Radiopsporten.
24 februari: kvalificeringslopp, 5 kilometer fristil, damer, 12.30. Kvalificeringslopp, 10 kilometer fristil, herrar, 14.30.
25 februari: sprint, klassisk stil, damer och herrar, kval 12.15, finalpass 15.15 .
VM 2019, damer: 1) Maiken Caspersen Falla Norge, 2) Stina Nilsson, Sverige, 3) Marie Eide, Norge.
VM 2019, herrar: 1) Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 2) Federico Pellegrino, Italien, 3) Gleb Retivych, Ryssland.
27 februari: skiathlon, 15 kilometer, damer, 11.45. Skiathlon, 30 kilometer, herrar, 13.30.
VM 2019, damer: 1) Therese Johaug, Norge, 2) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 3) Natalja Neprjajeva, Ryssland.
VM 2019, herrar: 1) Sjur Røthe, Norge, 2) Alexander Bolsjunov, Ryssland, 3) Martin Johnsrud Sundby, Norge.
28 februari: sprintstafett, damer och herrar, semifinaler 11.00, finalpass 13.00.
VM 2019, damer: 1) Stina Nilsson/Maja Dahlqvist, Sverige, 2) Katja Visnar/Anamarija Lampic, Slovenien, 3) Maiken Caspersen Falla/Ingvild Flugstad Østberg, Norge.
VM 2019, herrar: 1) Emil Iversen/Johannes Høsflot Klæbo, Norge, 2) Gleb Retivych/Aleksandr Bolsjunov, Ryssland, 3) Francesco di Fabiani/Federico Pellegrino, Italien.
2 mars: 10 kilometer, fristil, damer, 13.15.
VM 2019: 1) Therese Johaug, Norge, 2) Frida Karlsson, Sverige, 3) Ingvild Flugstad Østbergm Norge.
3 mars: 15 kilometer, fristil, herrar, 13.15.
VM 2019: 1) Martin Johnsrud Sundby, Norge, 2) Aleksandr Bessmertnych, Ryssland, 3) Iivo Niskanen, Finland.
4 mars: stafett, 4x5 kilometer, damer, 13.15.
VM 2019: 1) Sverige (Ebba Andersson, Frida Karlsson, Charlotte Kalla, Stina Nilsson), 2) Norge, 3) Ryssland.
5 mars: stafett, 4x10 kilometer, herrar, 13.15.
VM 2019: 1) Norge, 2) Ryssland, 3) Frankrike.
6 mars: 30 kilometer, klassisk stil, damer, 12.30.
VM 2019: 1) Therese Johaug, Norge, 2) Ingvild Flugstad Østberg, Norge, 3) Frida Karlsson, Sverige.
7 mars: 50 kilometer, klassisk stil, herrar, 13.00
VM 2019: 1) Hans Christer Holund, Norge, 2) Aleksandr Bolsjunov, Ryssland, 3) Sjur Røthe, Norge.
Gå till toppen