Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oklart hur många som har långtidscovid

Covidprovtagning. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Socialstyrelsen har fått flera uppdrag av regeringen att utreda gruppen som har drabbats av långtidscovid – men en förordning för att skydda patienters integritet sätter stopp för Socialstyrelsen att undersöka hur många svenskar det kan röra sig om, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Förordningen gör att myndigheten inte får läsa patientregistret, utan bara får data över de som hamnar på sjukhus eller får specialistvård.
– Det är en brist i vår förmåga till överblick att inte ha tillgång till data från primärvården och nu under pandemin har det blivit uppenbart för fler att vi faktiskt behöver ha den datan, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, till radion.
Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) definierade i december i fjol långtidscovid som symtom som finns kvar sex veckor eller längre efter det att en person har insjuknat i covid-19.
Gå till toppen