Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Smittan minskar inte längre i Skåne – utom bland de äldsta och yngsta

I förra veckan var de nya covidfallen i Skåne lika många som föregående vecka. Oron för att smittspridningen ska ta fart igen gör att Region Skåne åter skärper tonen. Skolornas distansundervisning förlängs.

Bild: Stefan Hörberg/Rithuset AB
Under förra veckan registrerades 3 176 nya fall av covid i Skåne. Det var tjugosju fler än veckan före och första gången på fem veckor som smittspridningen i regionen inte minskade.
Oroande, anser Skånes smittskyddsmyndighet som nu vill att skolorna fortsätter med distansundervisning ett tag till:
– Med anledning av detta och att sportlovet kan innebära nya kontakter med risk för smitta rekommenderar Smittskydd Skåne att högstadier och gymnasieskolor i Skåne i så stor utsträckning som möjligt bedriver fjärr- eller distansundervisning första veckan efter sportlovet, det vill säga under vecka 9, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.
Även om de senaste två veckostaplarna i Region Skånes diagram är lika höga är de dock inte identiska i sammansättningen.
• Smittspridningen i åldersgruppen över 70 år fortsatte att minska i förra veckan, från 201 till 148 nya fall.
• Även bland de unga under tjugo minskade antalet nyregistrerade fall av covid under vecka sju, från 623 till 594.
• Ökningen återfinns i åldersgrupperna där emellan. Störst är den bland dem som är mellan 50 och 69 år.
Den dagliga smittspridningen i Skåne, mätt som genomsnitt de senaste sju dagarna, ligger nu på samma nivå (440) som för två veckor sedan efter att först ha gått upp något och sedan minskat igen de allra senaste dagarna.
Men den framtida utvecklingen är osäker och beror enligt Smittskydd Skåne på i vilken grad skåningarna efterlever rådande restriktioner.
Från vecka tio och fram till påsklovet rekommenderas gymnasieskolorna nu att fortsätta ha högst en tredjedel av eleverna närvarande på skolan samtidigt.
För högstadieskolorna rekommenderas att man från vecka tio fram till påsklovet fortsätter med högst den nivå av närundervisning som man hade under vecka sju.
Samtidigt fortsätter vaccineringen. Drygt 55 000 skåningar har nu vaccinerats mot covid, varav hälften har fått även sin andra dos vaccin.
Fem procent av Skånes vuxna befolkning har alltså vaccinerats med åtminstone en spruta.
Även belastningen på den skånska sjukvården ligger nu på en tämligen konstant nivå med ganska små förändringar under de senaste tio dagarna.
Gå till toppen