Annons

Annons

Annons

De skånska jihadisterna

Svenska IS-kvinnor och barn blir fall för Europadomstolen: ”Deras mänskliga rättigheter kränks”

Människorättsadvokaten Percy Bratt anser att Sverige gör otillräckligt för att hjälpa svenska IS-kvinnor och deras barn – därför drar han svenska staten inför Europadomstolen.

– De är svenska medborgare och de befinner sig i en miljö där deras mänskliga rättigheter kränks, säger Percy Bratt.

Text

Advokat Percy Bratt är ett av ombuden för ett antal svenska IS-kvinnor och deras barn.

Bild: Josefin Mirsch

Annons

Han har varit engagerad i fallet med journalisten Dawit Isaak – som sedan 2001 hålls fängslad i Eritrea.

Bratt har även varit ordförande i organisationen Civil Rights Defenders (tidigare Svenska Helsingforskommittén) och är nu ombud för "ett antal svenska kvinnor och barn" som hålls fångna i Roj-lägret, som administreras av kurdiska självstyret i norra Syrien.

Nu har Bratt lämnat in ett klagomål till Europadomstolen i Strasbourg, där brott mot den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna avgörs.

"Vi hävdar att Sveriges underlåtenhet att hämta hem svenska kvinnor och barn till Sverige innebär en allvarlig kränkning av deras mänskliga rättigheter" skrev Bratt tillsammans med sin kollega Joakim Lundqvist i en debattartikel i Dagens Juridik.

Annons

Annons

– Sverige har både möjlighet och skyldighet att se till att de pågående människorättskränkningarna upphör, säger Percy Bratt.

I en intervju med HD och Sydsvenskan lyfter han fram flera rapporter från FN och människorättsorganisationer, bland andra Rights & Security International, som bevis på vilken fruktansvärd miljö de svenska medborgarna befinner sig i.

– Barn har dött i Roj-lägret. De får ingen medicinsk vård. Personer som finns där har blivit utsatta för sexuella övergrepp. Precis som FN har konstaterat, är det att likställa med tortyr och annan omänsklig bestraffning, säger Bratt.

Regeringens linje är att de svenska IS-kvinnorna, liksom fängslade IS-män, ska dömas på plats – av det kurdiska självstyret.

”Det är positivt att den autonoma kurdiska administrationen har påbörjat ett arbete för att lagföra de kvinnor som finns i läger”, sa inrikesminister Mikael Damberg nyligen till HD och Sydsvenskan.

Men Percy Bratt hävdar att Sverige har en plikt att se till att kränkningarna mot de svenska medborgarna upphör oavsett var de ska dömas.

– Svenska statens skyldighet att få de här kränkningarna att upphöra påverkas inte av önskemål att de ska lagföras på det ena eller det andra stället. Den invändningen saknar relevans i det här avseendet.

Percy Bratt påpekar att klagomålet till Europadomstolen inte berör frågan om några av kvinnorna har begått brott under sin tid i IS-kalifatet. De som har gjort det bör ställas inför rätta i Sverige. Av säkerhetsskäl vill han inte berätta hur många svenskar han företräder eller på vilket sätt de kommunicerar.

Annons

Annons

– Det är väldigt viktigt att markera att mänskliga rättigheter omfattar alla människor. Om regeringen uttalar sig om vad som är önskvärt eller inte, eller rättar sig efter den allmänna opinionen, det har ingen rättslig relevans.

Hans förhoppning är att Europadomstolen ska slå fast att Sverige ”har en förpliktelse mot kvinnorna och barnen och att det strider mot Europakonventionen att inte ta hem dem”.

– Det här är väldigt centrala mänskliga rättigheter, rätten till liv och förbudet mot tortyr och annan likvärdig omänsklig behandling. Om Sverige fälls i detta avseende är det långt ifrån hedervärt. Vår förhoppning är att regeringen ska agera skyndsamt för att undvika en sådan situation, säger Percy Bratt.

Som HD och Sydsvenskan berättat har svenska UD inte full koll på hur många IS-svenskar som sitter i det kurdiska självstyret PYD:s läger och fängelser i norra Syrien – än mindre vilka alla är och vad de gjort under sin tid i Islamiska statens kalifat.

För två år sen hjälpte UD den ökände och numera döde IS-terroristen Mikael Skråmos sju föräldralösa barn att komma till Sverige. Men det är de enda. Några kvinnor ha lyckats fly från al-Hol och Camp Roj med sina barn och ta sig hem – däribland 31-åriga ”Alma från Landskrona”.

I dag finns runt tjugofem IS-kvinnor och drygt trettio barn kvar i lägren. I kurdiska fängelser sitter kanske ett tiotal svenska män. Men det exakta antalet är alltså osäkert.

För två veckor sedan skickade FN:s talesperson i terrorfrågor Fionnuala Ni Aolain ett kritiskt brev till regeringen (och ett femtiotal andra länder} där hon uppmanade Sverige att omedelbart hämta hem sina egna medborgare – eftersom fångarna lever i misär.

Hon jämförde de kurdiska lägren med det amerikanska fånglägret Guantanamo, där misstänkta terrorister hållits inlåsta i åratal utan rättegång. Sverige bryter mot internationella konventioner om mänskliga rättigheter.

Nu vill alltså Percy Bratt att Europadomstolen i Strasbourg ska slå fast samma sak.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan