Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Här ska massvaccineringen i Helsingborg ske

Flera privata företag ska vaccinera helsingborgarna när pandemin bekämpas. Här är företagen – och platserna där helsingborgarna ska vaccineras.

Text

I en tidigare version av kartan fanns en felaktig uppgift om vilket bolag som hoppades kunna öppna en vaccincentral i Pingstkyrkans lokaler på Gåsebäck.

I april-maj ska vaccineringen av fas 3 och 4 dra igång på bred front. Förberedelserna hos de nio privata företag som, genom region Skåne, har fått uppdraget att vaccinera åldrarna 60-64 år (fas 3) och 18-59 (fas 4) i Helsingborg är i full gång.

Vi kan nu berätta vilka företagen är och på vilka platser helsingborgarna kan få sitt vaccin. Vi ställde följande frågor till aktörerna som tagit sig an det historiska uppdraget.

1. Hur fungerar det rent konkret?

2. Var kommer ni att genomföra vaccinationerna?

Annons

3. Klarar ni uppdraget med den personal ni har eller hur löser ni det?

Karin Fröberg, områdeschef på Vaccindirekt

1. Vi blir tilldelade ett visst antal kommuner som vi ska vaccinera och allting kommer att ske enligt faserna, vi går alltså inte vidare från den ena innan den andra är klar. När Region Skåne är klara med fas 2 går vi över i fas 3, och så vidare.

Annons

2. Lokalfrågorna är inte klara, men vi har ju våra mottagningar. Vi kommer utöver dem att ha ett mobilt team, men det är som sagt inte klart än.

3. Vi har anställt ett antal läkare och sjuksköterskor, som det ser ut just nu klarar vi av det här.

Kristin Juneberg, projektplanerare på Vaccina

1. Vi har fått presentera vilken kapacitet vi har. Jag skulle säga att det är vaccinet som bestämmer så vi får vänta tålmodigt.

2. Det blir i konferensanläggningen på hotell Sea U där vi är på andra våningen i olika konferensutrymmen.

3. Vi har en rekryteringsavdelning. Vi använder personal som oftast har ett jobb och kör det lite vid sidan av. Det som är viktigt är att de har god erfarenhet av vaccination. Vi har både hel- och deltidsanställd personal så att vi kan bemanna upp om vi skulle få jättemycket vaccin.

Anna Persdotter Nyman, regionchef på Capio

1. Vi blir fördelade doser utifrån ett fördelningssätt som Region Skåne håller i. Alla vårdgivare har lämnat in en kapacitetsberäkning. Vi kan vaccinera runt 200 000 medborgare i hela Skåne. I Helsingborg blir det mellan 10 000 och 15 000 doser.

2. Det blir på Drottninggatan 30 där vi har en enhet. Det är för att vi inte ska trängas på vårdcentralerna och för att kunna bedriva vanlig vård.

3. Personalstyrkan kommer att utökas, enligt Anna Persdotter Nyman.

Ridha Hadfi, ägare av Svea vaccin

1. Region Skåne ska tilldela oss vaccin. De har frågat oss hur stor kapacitet vi har. Vi räknar med att starta i april, sen fortsätta i maj och juni beroende på vaccintillgången. Vi öppnar en bokningslänk och kan ta emot tre till fem bokningar var femte minut.

Annons

Annons

2. Vi har vår lokal (Järnvägsgatan) som är 110 kvadrat och förhandlar med Pingstkyrkan om en lokal på 300-400 kvadratmeter (Gåsebäck). Då kan vi vaccinera 400-500 personer per dag.

3. Vi kommer kanske att fördubbla vår personal i Skåne. Vi förbereder för massvaccination.

Linda Wakeham, presskontakt på Kronans Apotek

1. Jag kan i dagsläget inte kommentera exakt antal doser till Helsingborg. Bokningar kommer att ske via 1177.se som också är huvudkanal för all invånarkommunikation.

2. Vi kommer att erbjuda covid-19 vaccinering på två apotek i Helsingborg: Södergatan plus Väla. Vaccinationerna äger rum inne på våra fysiska apotek – endera i separat rum alternativt bakom avskärmning/skyddsväggar.

3. Vi har ett samarbete med Medicheck och det är deras sjuksköterskor som kommer att ge vaccinationsdoserna.

Christoffer Berg, samordnare för Skåne hos Doktor24

1. Vi har sökt över hela Skåne och sedan valt ut var vi vill vara. Osäkerheten är att vi inte vet hur mycket vaccin vi kommer att få, eller när.

2. Vi kommer generellt att jobba på apotek. Vi skulle ha varit på Väla men det kommer att bli på apoteket Svanen på Råå. Vi har en dialog med regionen och kan utöka till andra lokaler, men som det ser ut just nu är det bara apoteket som gäller.

3. Vi har en ganska stor verksamhet i Skåne och kommer i första hand att använda den personalen. I maj tror vi, och många med oss, att vi kommer hamna i ett läge där vi har mer vaccin än personal och då blir det en annan fråga.

Jonas Beltrame-Linné, presschef på Kry

1. Vi har åtagit oss att utföra vaccinationer åt regionen och medborgaren bokar dessa vaccinationstider i vårt bokningssystem via Kry-appen eller på webben. Alla aktörer kommer ligga tillgängliga på 1177 där patienten kan välja fritt. När vi har full kapacitet i gång kommer vi kunna ge drygt 20 000 stick i veckan på våra vaccinationsmottagningar runt om i Skåne.

Annons

Annons

2. Vad gäller Helsingborg kommer vi ha vaccinationsmottagningar på Väla köpcentrum samt på Lloyds apotek på Råå och Lloyds apotek Södergatan.

3. Vår befintliga personal behövs på våra vårdcentraler för att ta hand om den ”vanliga” vården. Vi har därför rekryterat medarbetare specifikt för det här ändamålet.

Regionchef Marie Stinnerbom och chefsläkare Henrik Andersson hos Liteda hälsovård

1. Det stämmer att vi, tillsammans med en rad andra företag, ansökt och fått i uppdrag av Region Skåne att vaccinera befolkningen 18-64 år gamla. Region Skåne kommer att tilldela alla oss aktörer det vaccin man har till sitt förfogande för uppdraget, och vi har förbundit oss att följa de prioriteringar och riktlinjer som regionen sätter upp.

2. Lokalmässigt kommer vi att utföra vaccinationerna i Helsingborg i en lokal i markplan i nära anslutning till Berga Läkarhus.

3. Uppdraget kommer huvudsakligen utföras av personal som inte har sin anställning på någon av företagets hälsovalsenheter.

Även Vaccinova ska ombesörja vaccinering via Apoteket Hjärtat på Väla samt i Ica Kvantum på Söder.

Fakta

Så ska massvaccinationen gå till

Vaccinering av de allra största grupperna, fas 3 och 4, ska starta i april-maj. I Skåne är det upp emot 625 000 personer i åldrarna 60-64 år (fas 3) och 18-59 år (fas 4) som berörs.

Region Skåne har slutit avtal med 17 privata bolag för vaccinering mot covid-19 och kapaciteten beräknas ligga på drygt 140 000 doser i veckan. I Helsingborg delar nio bolag på uppgiften.

För att vaccinera sig ska man boka tid på 1177.se. Man kan då själv välja vårdbolag men inte vilket typ av vaccin man ska få. Det är inte klart än vilket datum bokningarna öppnar.

Alla vuxna som bor eller vistas i Skåne kommer att erbjudas gratis vaccin. Den som saknar e-legitimation kan ringa och boka via sin vårdcentral.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan