Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sydvästlänken kommer kanske aldrig att fungera

Skånes nybildade effektkommission tror inte på Svenska kraftnäts löften att den starkt försenade Sydvästlänken tas i drift i augusti – och att Skåne därmed får lägre elpriser i höst.
"Jag börjar tvivla". "Jag har svårt att tro det". "Det låter tveksamt." "Fan tro't". "Jag börjar bli luttrad". Så låter omdömena inifrån kommissionen.

Den stora likströmanläggningen i Lyby står som ett monument över en statlig mångmiljardsatsning som gått snett. Den har försenats 22 gånger. Kan den tas i drift i augusti? Många tvivlar.Bild: Peter Frennesson
Egentligen skulle Sydvästlänken tagits i drift för sex år sedan. Planerna på en likströmskabel från Närke till Skåne tog form när Barsebäcks kärnkraftsreaktorer stängdes. Efter några års projektering och byggnation skulle Skåne få ett välkommet tillskott av eleffekt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen