Annons

Annons

”Bra att privata aktörer tar risken att de särskilda boendena inte är fullt utnyttjade.”

Opinion

Kommunal statistik visar att behovet av vårdboendeplatser i Helsingborg ökar kraftigt fram till 2035, men också att det är svårt att peka ut exakt när det tilltar. Det skriver Beth Lundstedt Holmkvist, Peter Danielsson och Ulrika Heindorff, Moderaterna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är av underordnad betydelse om äldreboenden drivs i kommunal eller privat regi, skriver artikelförfattarna.

Bild: Johan Persson

Annons

Moderat välfärdspolitik har lett till en överetablering av äldreboenden i Helsingborg, skriver de tre socialdemokraterna Jan Björklund, Christel Håkansson och Ali Shibl (Aktuella frågor 2/3). De tar också tillfället i akt att svartmåla privata aktörer inom vården.

Det är olyckligt att Socialdemokraterna använder sig av skrämseltaktik istället för att debattera konkreta förslag vars syfte är att förbättra äldreomsorgen.

Helsingborg har idag, tack vare privata aktörers investeringar, god tillgång på vårdplatser inom äldreomsorgen. Kommunal statistik visar att behovet av vårdboendeplatser ökar kraftigt fram till 2035, men också att det är svårt att peka ut exakt när det tilltar. Därför är det bra att de privata aktörerna själva tar risken att de särskilda boendena inte är fullt utnyttjade de närmsta åren.

Annons

Annons

Till skillnad från Socialdemokraterna tycker vi att det är av underordnad betydelse om äldreboenden drivs i kommunal eller privat regi. Det väsentliga är att äldreomsorgen präglas av hög kvalitet, värdigt bemötande och är tillgänglig för alla helsingborgare.

Socialdemokraterna har gjort det tydligt, både lokalt och nationellt, att de endast vill se kommunala vårdgivare inom äldreomsorgen.

Därför likställer de felaktigt bra äldreomsorg med kommunala vårdutförare och pratar alltför sällan om konkreta förslag för att förbättra kvaliteten i den dagliga verksamheten. Problemet är att de ljuger väljarna rakt upp i ansiktet, till exempel hävdar Jan Björklund, Christel Håkansson och Ali Shibl att det inte finns några kvalitetsbaserade argument för att privatisera äldreomsorgen. Men Socialstyrelsens öppna jämförelser för äldreomsorg visar att privata aktörer ligger i framkant när det gäller kvalitet. I Socialstyrelsens enhets­undersökning 2019 får privata aktörer bättre resultat än offentliga på 14 av 16 kvalitetsindikatorer inom hemtjänsten och 18 av 20 kvalitetsindikatorer på äldreboenden.

Socialdemokraternas ideologiska skygglappar gör att vårdens kvalitet riskerar att komma i andra hand. Allt fokus läggs på i vilken form vården ska drivas. I Helsingborg fick Socialdemokraterna till exempel igenom att vårdboendet Lussebäcksgården skulle återkommunaliseras från Vardaga trots att det 2019 var ett av stadens bästa boenden, enligt Socialstyrelsens stora enkätundersökning Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?.

Vi moderater skyddar inte privata aktörer som håller för låg kvalitet. Det har vi visat i handling när vi sade upp Humana Omsorgs möjlighet att bedriva verksamhet på vårdboendena Lussebäcksgården och Ragnvallagården 2012 efter att kommunens granskningsgrupp såg stora brister där. Likadant gjorde vi i fjol när vi sade upp Attendo på Bergaliden.

Nationellt och lokalt efterlyser Moderaterna en mer vuxen debatt med Socialdemokraterna om konkreta förslag för att förbättra äldreomsorgen.

Under pandemin skyller regeringen ifrån sig medan vi moderater har lagt partiprestigen åt sidan för att tillsammans med Vänsterpartiet och Kristdemokraterna åtgärda de akuta brister inom äldreomsorgen som coronakommissionen pekat på. Vi vill tillföra äldreomsorgen mer än dubbelt så mycket pengar som regeringen satsade i budgeten för 2021 och göra det möjligt att anställa fler på heltid, höja den medicinska kompetensen samt bidra till att fler äldreboenden byggs.

Annons

Annons

Lokalt fokuserar allians för Helsingborg på att under denna mandatperiod öka vård- och omsorgsnämndens budget med 300 miljoner kronor. Vi har även infört vårdserviceteam för att avlasta undersköterskor, infört Ung omsorg, där ungdomar anställs för att skapa guldkant på tillvaron för äldre, installerat wifi på stadens vårdboenden samt beslutat om att ta fram en beredskapsplan för att bättre rusta vården inför framtida kriser.

Det är olyckligt att Socialdemokraterna lokalt låser sig vid en kommunalisering av äldrevården. Vi hoppas att de inför valet kommer att höja nivån på debatten så att vi istället kan diskutera konkreta förslag för att förbättra äldreomsorgen.

Beth Lundstedt Holmkvist (M), vice ordförande i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd.

Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Annons

Ulrika Heindorff (M), riksdagsledamot och ingår i socialutskottet.

Annons

Annons

Annons

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy