Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mellodansaren Kenny Lantz mamma Yen: ”Vi tyckte han skulle bli rörmokare”

Kenny Lantz har dansat med alla de stora svenska namnen. I Melodifestivalens final spökdansar han bakom Eric Saade och gör moves med Danny Saucedo.
– Folk säger, ”titta där är Kennys mamma” säger hårfrisörskan Yen Lantz från Perstorp.

Yen Lantz och kunden Karin Olsson bläddrar i programmet för föreställningen Svansjön 2015. ”Den var riktigt bra. Tårarna rann, inte bara på mig utan hela publiken” säger Yen.Bild: Niklas Gustavsson
Regnet öser ner utanför fönstret till Yen Lantz kombinerade frisörsalong och fotvårdsklinik i Perstorps centrum. Vännen och kunden Karin Olsson har tittat in för att boka en tid. Samtalsämnet är Yens son Kenny Lantz, som sedan 2013 gjort raketkarriär i Stockholms underhållningsvärld.
Men som barn var han inte så intresserad av dans, berättar mamma Yen Lantz.
– Han grät när vi tvingade honom att titta på sin systers dansuppvisningar. Han tyckte det var jättedåligt, minns hon.
Det skulle komma att ändras. Kenny Lantz gick på ABF:s danskurser i Perstorp och när det var dags för gymnasiet valde han dansgymnasium i Lund och flyttade hemifrån som 16-åring.
Danny Saucedos nummer ”Dandi dansa” kräver muskelstyrka av dansarna. ”Det är vi som flyttar själva huset” säger Kenny Lantz, till höger på bilden.Bild: Stina Stjernkvist
Det var inte helt populärt hemma.
– Vi ville att han skulle bli rörmokare eller elektriker. Alla föräldrar vill väl att barnen ska ha en bra utbildning? Som hans syster, hon är tandläkare i Malmö, förklarar mamma Yen.
Karin Olsson tjafsar emot lite. Nog har hon märkt att Yen är stolt över sonen, som aldrig glömmer att bjuda in sin familj på sina premiärer.
Fakta

Kenny Lantz karriär

Aktuell just nu som en av fyra husdansare i Melodifestivalen.

Har dansat på Eurovision i Sverige två gånger (2013 och 2016), och bakom Cyperns bidrag 2019.

Har gjort föreställningar med ”Bounce-koreografen” Fredrik Rydman, som får streetdance att möta klassiska verk som Svansjön och Våroffer.

Varit bakgrundsdansare till Loreen, Anton Ewald, Petter, Jerry Williams och Danny Saucedo.

Skulle strax innan pandemin slog till dansa i China-teaterns uppsättning av Saturday night fever, men produktionen sköts upp till kommande höst.

– Han har verkligen gått en långa vägen, jag har jobbat i skolan så jag har sett honom växa upp. Spelade han inte trummor också? säger Karin.
Yen Lantz sköter frisyren på Karin Olsson och många andra Perstorpsbor.Bild: Niklas Gustavsson
Yen Lantz har bott i Perstorp sedan 1981, när hon kom som båtflykting. Hon träffade sin man på golvföretaget Pergo i Perstorp. Nu har hon sitt företag och maken arbetar i Helsingborg dit de nyligen flyttat. Men jobbet, och Kennys farmor och farfar, finns kvar i Perstorp.
– Vi har alltid jobbat mycket. Jag fick hjälpa till hemma från jag var tio år, fläta fiskenät och underlägg. Rena barnarbetet, tycker mina egna barn. Men det var så det var, säger hon.
Dagen innan finalen pågår repetitionerna för fullt men Kenny Lantz tar sig ändå tid att prata med HD. Han skrattar när han hör vad mamma Yen har sagt om att skaffa sig en utbildning.
”Ett av de roligaste numren i år. Väldigt annorlunda mot vad som visats på tv innan. Att vara en del av det är jättekul.” säger Kenny Lantz om bakgrundsdansen i Eric Saades ”Every Minute”.Bild: Pressbild Stina Stjernkvist/SVT
– Hon har mest uppmuntrat oss till att se till att vi får bra jobb och ha det bra. Hon har inte tvingat oss. Men hon ville alltid att vi skulle göra vårt bästa, säger han.
Jobbar hårt gör också yrkesdansaren Kenny Lantz, inte minst i årets svenska uttagning till Eurovision, där SVT:s husdansare började repetera före jul.
– Jag är med och puttar själva rummet på scenen i Danny (Saucedos) nummer. Det väger otroligt mycket, säger han.
Yen Lantz kom till Perstorp som 15-åring och träffade sin man på fabriksgolvet i Perstorp. Det har gått bra för båda barnen. ”Jag är stolt när de är duktiga,” säger hon.Bild: Niklas Gustavsson
Men varför grät du när du skulle gå på din systers dansuppvisningar?
– Nej nej, det var bara som jag sa. Det var så att innan jag började dansa spelade jag mycket dataspel och då ville jag inte göra något annat.
Vad är det roligaste du har fått göra som dansare?
– Det är faktiskt Dannys The runaway show, som vi turnerade med. Sedan tycker jag att det här årets mello är bland det roligaste jag har gjort. Jag har fått dansa jättemycket. Nu hoppas jag att jag får dansa i Eurovision också.
Gå till toppen