Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi behövs mer än någonsin”

Valet att bli präst kom som en blixt från en klar himmel. – Jag vaknade upp en morgon och visste att jag skulle bli präst. Det är "the true story", säger Pernilla Håkansdotter Olsson, kyrkoherde i Perstorps församling.

Perstorps kyrkoherde Pernilla Håkansdotter Olsson framför Perstorps kyrka.Bild: Diana Larsson
Uppvuxen i ett oreligöst hem och med en byggnadsteknisk utbildning var prästyrket inget hon tänkt på. Efter att ha brottats med tanken i några år vågade hon prata öppet om sitt kall.
– Jag prästvigdes 1999 och har inte ångrat mig en gång, säger Pernilla Håkansdotter Olsson.
Hon uppskattar möjligheten att kunna kombinera sin roll som präst med ledarskapet. Hon vill vara en del av verksamheten och finns att hitta både på kontoret, i kyrkan och i diakoniverksamheten.
Innan pandemin slog till var Perstorps församling inne i ett riktigt bra flow.
– Hösten 2019 kunde vi vara 60 personer på en gudstjänst och när det var "Barnens Katedral" och musikgudstjänster var det fullt i kyrkan.
Så kom pandemin och församlingen fick tänka i nya banor
– Det första vi bestämde oss för var att köra gudstjänsterna live. Vi är otekniska, men har viljan att sända gudstjänsterna i realtid. Perstorp är litet och när kyrkklockorna hörs så vet församlingen att vi är där och de kan följa oss hemifrån.
Hon säger att hon är övertygad om att Svenska kyrkan inte kan stänga i tider där kyrkan spelar en livsuppehållande roll.
– Läkare och sköterskor räddar liv, men den psykiska ohälsan är stor. Vi står för hoppet och behövs mer än någonsin. Då kan vi inte möta de som söker sig till oss med en stängd dörr.
I tidigt skede tog kyrkoherden kontakt med ortens Ica-butik och inledde ett samarbete för inköp till de som isolerat sig.
Fakta

På gång i Perstorps församling

• "I huvudet på en organist" - sänds via Facebook

• Prat och Knat - torsdagar klockan 9 vid församlingshemmet.

• Promenader för föräldralediga

• Livesända gudstjänster via Facebook

– En fantastisk service som vi kommer att avsluta när de fått dos två av vaccinet.
Kyrkoherden vittnar om att samtalen till expeditionspersonalen blivit fler och längre och präster och församlingspedagoger har fler enskilda samtal. I diakoniverksamheten har de sett en fördubbling av personer som behöver hjälp med mat och kläder.
– Plötsligt kan alla drabbas – oavsett vart i samhället man befinner sig.
Pandemin i all sin förfärlighet har trots allt gett kyrkan nya förutsättningar, anser Pernilla Håkansdotter Olsson.
– Vi hade mycket på gång hösten 2019 som i princip blev avhugget längs fotknölarna. Inför hösten är bladet blankt och det triggar mitt entreprenörskap – vilken chans vi får att skapa nytt!
I Perstorp har Svenska kyrkan blivit en mötesplats även för byns yngre. Pernilla berättar om ungdomarnas behov och önskan om att kunna ses.
– När de klipps av från skolan och inte är aktiva i fritidsutbudet så har vår verksamhet blivit en mötesplats. Det finns de som kommer direkt efter skolan och stannar tills vi stänger.
Ungdomsverksamheten sträcker sig upp till de som fyllt 30 år. Enligt Pernilla är det en grupp som gärna interagerar och drabbas hårt av den sociala distansen.
– De pratar inte gärna i telefon, men chattar på Messenger, skickar sms och vill gärna träffas. Den psykiska ohälsan som råder saknar motstycke.
Pernilla Håkansdotter Olsson började sin tjänst som kyrkoherde i Perstorps församling genom ett vikariat sommaren 2019.
– Jag kom hit på ett bananskal och det får jag tacka Anders Engberg Olsson, präst, för. Jag trivs i Perstorp och det är lite som det amerikanska uttrycket "It grows on you". Kyrkan i Perstorp ses som en medspelare och det känns som att vi ligger på plussidan.
Fotnot: Påsken blir som vanligt, men med begränsat antal besökare. Gudstjänsterna sänds live via Facebook.
Gå till toppen