Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Heidi Avellan: Gör natten tryggare. Kvinnor ska inte sitta inne.

Protesterna i London borde inte behövas.Bild: Matt Dunham
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Generation efter generation kvinnor växer upp till detta:
Gå inte ensam ut i mörkret.
Föräldrar förmanar oroligt sina döttrar, väninnor skrämmer upp varandra med berättelser om hur det gick för bekantas bekanta. Och tidningsrubrikerna bekräftar alltihop alldeles för ofta för att problemet ska kunna viftas undan.
Mäns våld mot kvinnor är en realitet. Farligast är det hemma, i nära relationer. Men det gör inte överfall ute mindre skrämmande. Fast dessa är också möjliga att – åtminstone delvis – rå på.
Natten kan göras tryggare. Natten måste göras säkrare.
Vania Ceccato, professor på KTH i Stockholm och koordinator i nätverket Säkra platser, där akademiker, säkerhetsexperter och polisen arbetar för att förebygga brott i stadsmiljö, pekar på att våldtäktsmän väljer platser där de vet att de inte riskerar att upptäckas, samtidigt som de ser till att ha en flyktväg. Alltså just de ställen som flickor varnas för: parker, skogsområden, kyrkogårdar, skolgårdar och industriområden – särskilt när det är mörkt.
Poängen här är inte att forskningen bekräftar den allmänna uppfattningen, utan att det finns mer att göra än att kringskära kvinnors rörelsefrihet. Redan när nya områden planeras måste säkerhet stå i fokus. Men det går också att rusta upp platser. Öka belysning, röja buskage, sätta upp kameror, locka fler att röra sig ute. Bara den politiska viljan finns.
Det här är aktuellt i London just nu.
På vägen hem kvällen den 3 mars skulle Sarah Everard gå genom grönområdet Clapham Common i södra London. En vecka senare hittades hennes kropp i ett skogsområde i Kent i sydöstra England. En 48-årig polis har gripits misstänkt för kidnappning och mord.
Ett vidrigt brott – som omges av olustiga reaktioner.
Dels gick polisen snabbt ut och varnade kvinnor för att röra sig ute på egen hand, vilket uppfattades som att det görs till vars och ens eget ansvar att undvika attacker. Dels ingrep polisen hårt mot en minnesstund i söndags.
Protesterna fortsätter. Mot mäns – och polisens – våld.
Att människor som samlas för att hedra Sarah Everards minne och kräva kvinnofrid bryter mot smittskyddsrestriktionerna borde vara det lilla problemet. Mordet lyfter åter frågan om kvinnors otrygghet. På nätet vittnar tusentals om oro, trakasserier och övergrepp, berättar om hur de håller nycklarna redo i handen för att skydda sig och skickar sms när de kommer fram – till hashtaggar som #shewasonlywalkinghome och #reclaimthenight
Men det lyfter också, åter en gång, de strukturella frågorna om bättre belysning, fler övervakningskameror och civilklädda poliser på barer och klubbar. Åtgärder för en tryggare natt.
Det borde inte behövas. Allt borde redan finnas på plats. Kvinnor ska inte i generation på generation behöva lära sig att inte gå ut i mörkret.
Gå till toppen