Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Jo, det är sant. Skåne är svenskt.

Alternativa vägar kommer att behövas.Bild: Patrick Persson
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
En grannfejd? Tre skånska kommuner gnabbar och tjabbar om vilken fast förbindelse över Öresund som bör byggas härnäst. Helsingborg talar sig varmt för HH-förbindelsen, Landskrona för Europaspåret och Malmö för Öresundsmetron.
På torsdagen var företrädare för de tre skånska städerna inbjudna för att under en kvart var dra sina bästa argument inför riksdagens trafikutskott. Och nog har Malmös Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S), Helsingborgs Peter Danielsson (M) och Landskronas Torkild Strandberg (L) alla tre sina poänger.
Ändå riskerar upplägget att uppfattas helt fel. Som om saken gäller småskuren bypolitik eller ett fett grannslagsmål. Verkligt synd i så fall. För frågan är så mycket viktigare.
Egentligen handlar det om det dansk-tyska jätteprojektet med den fasta Fehmarn Bält-förbindelsen mellan Rödby och Puttgarden som ska vara färdig år 2029. När den är klar handlar det om kolossalt mycket större mängder gods som ska fraktas. Hur se till att i god tid avlasta Öresundsbron?
Då gäller det – för hela Skandinaviens skull – att transportlederna kommer på plats.
Riksdagsledamöter må vara hur Stockholmsfixerade som helst. Ju snabbare de på allvar tar in att frågorna om Öresunds fasta förbindelser inte består av något internskånskt småkäbbel, inte heller om några regionalpolitiska stödslantar, desto bättre.
En Öresundsmetro skulle utöka arbetsmarknadsregionen härnere med kanske en miljon människor. Det skulle betyda enormt för alltifrån exportjättar till småföretag – och sysselsättningen i Skåne. Betydelsen för Sveriges tillväxt och välstånd kan bli ofantlig.
I en DN-intervju i december varnade näringslivsnestorn Jacob Wallenberg för att Köpenhamn och södra Sverige höll på att bli ”mycket mer dynamiskt”. Han varnade för det. Med sina 08-ögon. Som om Skåne inte hörde till Sverige.
Gå till toppen