Annons

Annons

Annons

kulturSvenska Akademien

Rikard Schönström
Nazisterna missförstår Tegnér

Svenska Akademien har stämt Nordiska motståndsrörelsen och sajten Nordfront för att ha publicerat dikter av bland andra Esaias Tegnér. Diktarens lockelse på högerextremister är känd. Men hans nationalromantik innebar inte det de inbillar sig, förklarar litteraturprofessorn Rikard Schönström.

Text

Det här är en kulturartikel.Analys och värderingar är skribentens egna.

Esaias Tegnér (1782-1846) lockar nationalister av olika slag. På 1990-talet hedrade blivande toppolitiker i Sverigedemokraterna Karl XII:s dödsdag den 30 november vid Tegnérstatyn i Lund.

Bild: Ingemar D Kristiansen

Annons

Det är på sätt och vis glädjande att Esaias Tegnérs diktning, som man trodde var förpassad till den svenska allmänhetens glömska, nu har fått uppmärksamhet i våra nyhetsmedier. Att det beror på några patriotiska versrader som citeras på Nordiska motståndsrörelsens webbplats Nordfront är inte lika skoj. Man kan med Svenska Akademien undra om det bör vara tillåtet att använda delar av klassiska diktverk för vilka politiska ändamål som helst. Men man kan också fråga sig om Tegnérs fosterlandskärlek verkligen var av samma slag som den bombastiska nationalism nynazisterna ger uttryck för i sin propaganda.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan