Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Att mäta har blivit viktigare än visioner om hur en god ålderdom skapas.”

Den valfrihet som alliansen driver handlar inte om att ta tillvara äldre människors möjlighet att kunna påverka den vård de får. Alliansen driver företagens etableringsfrihet.
Det skriver Christel Håkansson, Ali Shibl och Jan Björklund, Socialdemokraterna.

Helsingborg förtjänar ett ledarskap där de äldres välbefinnande är målet, skriver Christel Håkansson, Ali Shibl och Jan Björklund.
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Coronapandemin har blixtbelyst klassamhällets strukturer, inte minst när det gäller hälsa, och visat på välfärdens oförmåga att rusta omsorgen om de mest utsatta. Ändå har alliansen i Helsingborg, som styr staden, inte ändrat politik. Fortfarande är privatisering lösningen på de utmaningar som finns inom äldreomsorgen. Erfarenheter som personalen, de äldre och deras anhöriga bär tillskrivs inte stort intresse från deras sida.
Tvärtemot vad de tre moderaterna Beth Lundstedt Holmkvist, Peter Danielsson och Ulrika Heindorff påstår är Socialdemokraterna inte emot privata alternativ (Aktuella frågor 11/3). Men vi är emot att skattemedel lämnar den verksamhet de är avsedda för, och istället berikar några få personers aktieportfölj. Det är inte samhällsekonomiskt försvarbart, utan förkastligt utifrån hur det drabbar äldre människor.
Äldreomsorgen är försummad både i Helsingborg och i resten av Sverige. Coronapandemin gör att det inte längre går att blunda för hur illa det är. Fokus på effektivitet har kommit att överskugga de äldres livskvalitet. Att mäta har blivit viktigare än visioner om hur en god ålderdom skapas.
Beth Lundstedt Holmkvist, Peter Danielsson och Ulrika Heindorff utmålar oss som lögnare. De hävdar att vi för väljare bakom ljuset när vi lägger fram ett väl underbyggt argument, att de privata äldreboenden inte når upp till samma kvalitet som finns i de kommunala boendena i Helsingborg. Socialstyrelsen rapport Vad tycker de äldre om äldreomsorgen 2020? är tydlig. De privata äldreboendena sänker kvaliteten. Statistiken bekräftas i Kolada, en databas som sammanställer kommunala erfarenheter. Lögnen står Moderaternas allianspartner Kristdemokraterna för. De sade först att de inte ville införa lagen om valfrihet, LOV, inom äldreomsorgen eftersom det skulle bli för dyrt för kommunen. Sedan bestämde de sig i alla fall att införa LOV, nu med argumentet att det skulle kunna vara ekonomiskt fördelaktigt för kommunen. Den valfrihet som alliansen driverhandlar inte om att ta tillvara äldre människors möjlighet att kunna påverka den vård de får. Alliansen driver företagens etableringsfrihet.
I Helsingborg arbetar det kristdemokratiskt ledda styret i vård- och omsorgsnämnden för ytterligare privatiseringar med LOV som modell.
När allt fler kommuner väljer att slopa LOV väljer Helsingborg att införa LOV inom hemvården. Det är både kontraproduktivt för verksamheten och dåligt för de äldre som riskerar att få en bristande vård och omsorg.
Vårt mål är tydligt. Att erbjuda helsingborgarna en jämlik vård och omsorg. En viktig förutsättning för att kunna göra det är att behålla rådigheten över äldreomsorgen och inte sälja ut den. Att bygga på privata bolags spekulationer skapar inte bättre förutsättningar för äldre i behov av vård och omsorg. Det skapar frustration och tomma byggnader.
Helsingborg förtjänar ett ledarskap där de äldres välbefinnande är målet.
Christel Håkansson (S), andre vice ordförande i Helsingborgs vård- och omsorgsnämnd
Ali Shibl (S), andre vice ordförande i Helsingborgs stadsbyggnadsnämnd
Jan Björklund (S), kommunalråd i Helsingborg
Gå till toppen