Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Löfven bör meddela en tidsplan för när landet kan öppna.

Danmark ska öppna när alla över 50 är vaccinerade. Löfven borde ge liknande besked.Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT
Detta är tidningens huvudledare. HDs hållning är oberoende liberal.
Det har varit en dyster coronavecka. Användningen av Astra Zenecas vaccin har pausats, exportförbud försenar leveranser, smittspridningen ökar på många håll i landet och statsminister Stefan Löfven gick på torsdagen ut med beskedet att stora påskfiranden är uteslutet.
Det är lätt att misströsta och känna att nu får det väl ändå vara nog. Det är tungt att hålla fast vid rekommendationerna. Men tyvärr finns inga alternativ.
Regeringen och Folkhälsomyndigheten kommer med rekommendationer och restriktioner för att hålla nere smittspridningen. Men de kan inte förändra det faktum att alla fortsatt måste begränsa vardagen för att inte riskera fler dödsfall och för att sjukvården inte ska kollapsa av arbetsbördan.
Vad regeringen däremot också borde göra är att ingjuta hopp. Både privatpersoner och näringsidkare törstar efter ett slut på eländet, något att se fram emot. Med lite morötter skulle det bli lite lättare att ta ännu ett krafttag för att pressa ner smittkurvorna.
Det är dags för regeringen att ge en prognos för när samhället kan börja öppna upp igen. Ett slags löfte.
Att det är svårt att sia om när hela den vuxna befolkningen ska vara vaccinerad blir allt tydligare. Hur gärna vi än vill veta går det inte att förutse leveransproblem eller oväntade biverkningar som tvingar fram en paus i vaccinationsprocessen.
Däremot borde det vara möjligt att ge en hyfsat god förutsägelse om när restriktionerna kan börja plockas bort. I Danmark är beskedet att landet ska öppna upp när alla över 50 år och alla i riskgrupperna är vaccinerade. Exakt när det blir är oklart, men beskedet ger ändå en fingervisning om hur framtiden ser ut.
Hur snart alla över en viss ålder, exempelvis 50, samt alla i riskgrupp kan vara vaccinerade måste dessutom vara lättare att beräkna än när hela befolkningen kan vara det. Att bestämma vilka grupper som ska vara vaccinerade innan samhället kan återgå till det normala borde därför möjliggöra en någorlunda sannolik tidsplan.
Utifrån den information som idag finns tillgänglig bör åtminstone alla i fas 1–3 kunna vaccineras före halvårsskiftet. I de grupperna, där alla över 60 år samt alla riskgrupper ingår, finns cirka fyra miljoner svenskar och av dem har drygt en miljon redan fått en dos – och med de nya rekommendationerna att ge en första dos till fler äldre och vänta med dos två ska fler omfattas. Sverige beräknas få cirka 9,8 miljoner vaccindoser under april–juni, varav Astra Zenecas utgör en femtedel. Även om det vaccinet helt skulle tas ur bruk på grund av de nyupptäckta biverkningarna återstår 7,8 miljoner doser.
Det räcker med råge till de tre första faserna. Sannolikt också till alla över 55 år. Vill Sverige, som Danmark, ha ytterligare säkerhetsmarginal och vaccinera alla över 50 år innan samhället öppnas får några veckor läggas på.
Självklart kan nya oförutsägbara problem dyka upp som gör att vaccinet inte räcker ens till dessa grupper före juli. Men att förmedla en rimlig tidsplan utifrån tillgänglig kunskap ger mer trygghet och hopp än de vaga formuleringar som nu präglar regeringens uttalanden om framtiden.
Gå till toppen