Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hästgödsel ingen skitsak – nu väntas fler kontroller

Mycket gödsel på en liten yta kan påverka miljön negativt. Nu riktar Jordbruksverket extra fokus på hästägares gödselhantering.

Hästhållares gödselhantering kontrolleras extra under 2021.Bild: Hanna Rahlén
Sverige är ett hästtätt land med fler än 350 000 hästar. Fram till och med den 30 september riktas fokus på hästhållares gödselhantering.
– Vi kontrollerar lagring, bortskaffande och spridning av gödseln samt hur gödseln i hagarna sköts, säger miljöinspektör Cecilia Strömvall på Söderåsens Miljöförbund, som är miljökontor för Klippan, Perstorp, Örkelljunga, Bjuv och Svalöv.
– Vi kontrollerar också hantering av avfall, kemikalier, bekämpnings- och oljeprodukter vid besöken.
Miljöinspektörer har länge önskat mer vägledning från Jordbruksverket vid miljötillsyn hos hästägare. Cecilia Strömvall välkomnar att det tagits fram en nationell checklista så att kontrollerna blir likvärdiga över landet.
– Vi gör redan tillsyn hos hästhållare där vi främst tittar på hur gödseln förvaras. Har man inte en gjuten platta så ska gödseln förvaras i en container eller annan tät lagring.
Projektet med ökad tillsyn har som syfte att minska onödigt läckage av näringsämnen till vattendrag.
– Placeringen av gödselstacken ska vara lämplig för att undvika läckage. Det är till exempel inte okej att bygga ett berg år efter år. Gödseln ska bortskaffas.
Strax utanför Perstorp har familjen Nilsson tio hästar. Här är gödselhögen placerad på en gjuten platta som töms två gånger om året. Med väl tilltagna hagar är behovet av mockning inte så stort, men görs likväl några gånger varje år.
– Alla hästägare jag känner till är noga med gödselhanteringen. De har det som rutin i sin skötsel av stall och gård, säger Sandra Nilsson.
Kontrollerna avser främst de som har flera hästar. Kraven är lägre om man har två hästar och ökar med verksamhetens omfattning.
Vid en kontroll synas även mockning av hagar, att foderspill hålls efter samt att det inte är för mycket upptrampat.
– Där det inte växer något finns heller inget som tar upp näringen. Samtidigt är vi medvetna om att en blöt höst blir det ett hårt ryck på hagarna, säger Cecilia Strömvall.
De vanligaste anmärkningarna är att gödselplattor börjar bli slitna samt att dokumentation saknas. I övrigt menar Cecilia Strömvall att de flesta har en lämplig hantering.
Det är flera faktorer som spelar in hur ofta besöken görs och vilka krav som ställs.
– Ett större lantbruk med två hästar kan ha högre krav på dokumentation än en privat hästhållare som har fem, förklarar Cecilia Strömvall.
Gå till toppen